Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις ενάντια στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

Αντιδράσεις προκαλεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας, μέχρι τώρα Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, σε ΝΠΔΔ. Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Την αντίθεσή του σε αυτή τη μεθόδευση έχει εκφράσει παλιότερα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ενώ τώρα παίρνουν θέση εναντίον της ρύθμισης και παραρτήματά του.

«Η μετατροπή των μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση και από καμία άποψη τη βελτίωση της λειτουργίας τους και της προσφοράς τους. Αντίθετα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την υποβάθμισή τους και την υπαγωγή τους στον άμεσο έλεγχο οποιασδήποτε κυβερνητικής εξουσίας σε κάθε επίπεδο. Στην ιεραρχική δομή των μουσείων προστίθενται διορισμένα διοικητικά συμβούλια, που επιβαρύνουν οικονομικά τη λειτουργία των μουσείων και καθορίζουν τη μουσειακή πολιτική», δηλώνει η Τοπική Επιτροπή Παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης του ΣΕΑ και τονίζει: «Οι εργαζόμενοι/ες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία θα αγωνιστούμε για να ανατραπεί αυτή η μεθόδευση. Ο Πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να τον διαφυλάξουμε».

Αντίστοιχα, το Τοπικό Παράστημα Κρήτης του ΣΕΑ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η μετατροπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων και η μείωση των εσόδων για λογαριασμό του πρώην ΤΑΠΑ (νυν ΟΔΑΠ) που αυτή θα επιφέρει, θα οδηγήσουν στον οικονομικό στραγγαλισμό και των περιφερειακών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, τα οποία σύντομα θα παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα».

«Ηδη από δηλώσεις της υπουργού (πρόταση για εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών για την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με μείζονα μνημεία: Κνωσός, Μεσσήνη, Ρόδος, Δωδώνη, Δήλος, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Βεργίνα, Ακαδημία Πλάτωνος), διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση απεργάζεται και τη διοικητική - οικονομική αυτοτέλεια των μεγάλων (και άρα με πολλά έσοδα) αρχαιολογικών χώρων», προσθέτει το Παράρτημα Κρήτης του ΣΕΑ και ζητά τη στήριξη του λαού για την κατάργηση κάθε βλαπτικής διάταξης απέναντι στο μέλλον του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ