Τρίτη 5 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Καθημερινά τα κρούσματα απολύσεων και εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, την Ομοσπονδία και Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών

Από την παρέμβαση του ΕΚ Ιωαννίνων στο πτηνοσφαγείο της «Πίνδος»
Από την παρέμβαση του ΕΚ Ιωαννίνων στο πτηνοσφαγείο της «Πίνδος»
Παρέμβαση στο πτηνοσφαγείο της «Πίνδος» πραγματοποίησε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με σκοπό να ενημερώσει τους εργάτες για τις απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία, ανάμεσα σε αυτές και εργάτη που απέργησε στις 26 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας.

Ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας και της προσπάθειας της εργοδοσίας να αποτρέψει την ενημέρωση των εργατών ήταν το ότι κάλεσε την αστυνομία για την απομάκρυνση των συνδικαλιστών, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

«Η σθεναρή αντίσταση του Εργατικού Κέντρου επέβαλε στην πράξη το δικαίωμα των εργατών να έχουν τα σωματεία μέσα στο χώρο εργασίας τους», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των εργατών αποκαλύφτηκαν τα ψέματα της εργοδοσίας για τους "τεμπέληδες", επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι οι προσχηματικές απολύσεις στρώνουν το έδαφος για 10ωρα, για απλήρωτες υπερωρίες, για μείωση μισθών και ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος».

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβρη μετά από καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου αποκαλύφθηκε ότι δεκάδες εργάτες με τις οικογένειές τους ασθένησαν από κορονοϊό με ευθύνη της εργοδοσίας και τις πλάτες του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της μεγαλύτερης βιομηχανίας της Ηπείρου σε εστία υπερμετάδοσης.

Σήμερα η εργοδοσία ζητάει τα ρέστα διαδίδοντας προκλητικά ότι έχει «στοχοποιηθεί», όταν η ίδια προχωρά σε απολύσεις εργατών με την πρόφαση της «μη παραγωγικής εργασίας», όταν μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει επιβάλει εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό για βδομάδες ολόκληρες και δουλειά τις Κυριακές από τον Αύγουστο!

Τη συμπαράστασή του στους απολυμένους εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Αρτας.

Απολύσεις σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στη Χίο

Τις απολύσεις εργαζομένων στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στη Χίο από τον όμιλο «Ανδρομέδα» και την εταιρεία «Forkys» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανακοινώθηκαν 5 απολύσεις εργαζομένων στον όμιλο («Ανδρομέδα» - «Νηρέας» - «Σελόντα») και 8 απολύσεις δυτών («Forkys»), ορισμένες από τις οποίες πάρθηκαν στη συνέχεια πίσω.

«Η αναδιάρθρωση στον κλάδο και ο κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων που τη συνόδευσαν, έφεραν νέες δυνατότητες για κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ στους εργαζόμενους απολύσεις και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Χίο, όπως υπενθυμίζει, παίρνουν τη σκυτάλη από δεκάδες απολύσεις που προηγήθηκαν σε Εύβοια, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Αργολίδα και άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Παράλληλα με τις απολύσεις, συνεχίζεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Μάλιστα για να προλάβει τις αντιδράσεις ο όμιλος επιχείρησε να επιβάλει το νόμο της σιωπής, προσπαθώντας να αποσπάσει υπογραφές από τους εργαζόμενους σε απαράδεκτα συμφωνητικά εμπιστευτικότητας», τονίζει. Οσον αφορά την εταιρεία «Forkys», η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πρακτική της μη τήρησης των μέτρων ασφάλειας «με συνέπεια να μετράμε δύο θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα" με δύτες τα προηγούμενα χρόνια».

«Παρόλο που οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν από τους πρώτους εξαγώγιμους υποκλάδους της χώρας μας και της οποίας η παραγωγή είναι από τις πρώτες στον κόσμο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει το παραμικρό όφελος», σημειώνει η Ομοσπονδία. Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωση στα σωματεία και τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Τις απολύσεις καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες Χίου. Επίσης, η «Αγωνιστική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο του νησιού καλεί τη διοίκηση της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης να καταδικάσει τις απολύσεις και τις πρακτικές της εταιρείας.

Νέα εργοδοτική αυθαιρεσία από τη «ΜΙΜΙΚΟΣ»

Τη νέα εργοδοτική αυθαιρεσία από την εταιρεία «ΜΙΜΙΚΟΣ» (Ομιλος Φιλίππου) σε βάρος εργαζόμενης, μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας με επιστολή του στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ Εύβοιας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου, η εργαζόμενη, που ήταν στη νυχτερινή βάρδια παραμονή Πρωτοχρονιάς, αρνήθηκε να υπογράψει αίτηση για τη χορήγηση είτε μιας μέρας κανονικής άδειας είτε μιας μέρας άδειας άνευ αποδοχών, όπως και απαίτησε η εργοδοσία προκειμένου να ρυθμίσει ανάγκες της παραγωγής.

Μπροστά στην άρνηση της εργαζόμενης, η εργοδοσία τής ζήτησε να προσέλθει κανονικά για εργασία, και από τη στιγμή που δεν υπήρχε παραγωγική διαδικασία, της ανατέθηκε να αναλάβει το ρόλο του φύλακα μέχρι το πρωί που τελείωνε η βάρδιά της.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η εργαζόμενη «δεν έχει προσληφθεί ως φύλακας ούτε έχει την ανάλογη εκπαίδευση γι' αυτά τα καθήκοντα ούτε εφοδιάστηκε από την εταιρεία με τα αντίστοιχα γι' αυτή τη θέση μέσα ατομικής προστασίας». Σημειώνεται ότι το Συνδικάτο είχε καταγγείλει στο ΣΕΠΕ τη συγκεκριμένη τακτική της εργοδοσίας της «ΜΙΜΙΚΟΣ» και πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς είχε υποχρεώσει τους εργαζόμενους για λήψη άδειας και τα Χριστούγεννα.

Το Συνδικάτο κάνει λόγο για «απαράδεκτη, παράνομη και εκδικητική συμπεριφορά» σε βάρος της εργαζόμενης και σημειώνει ότι η χορήγηση τέτοιων αδειών προβλέπεται για να καλύπτονται προσωπικές ανάγκες των εργαζομένων και όχι για να ρυθμίζεται η παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ