Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Νέο πρόγραμμα κινητοποιήσεων συνδικάτων για μέτρα προστασίας της υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9 π.μ. στο ΚΕΠΕΚ στην Ελευσίνα

Από τη σύσκεψη των σωματείων
Από τη σύσκεψη των σωματείων
Να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, με αιχμή το αίτημα άμεσης λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και διασφάλισης όλων των δικαιωμάτων τους, αποφάσισαν συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική, στη σύσκεψη που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (παράρτημα Θριασίου) και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οι αγωνιστικές δράσεις που αποφασίστηκαν είναι οι εξής: Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στην Ελευσίνα. Την Πέμπτη 14/1, στις 4.30 μ.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Την Πέμπτη 21/1, στις 5 μ.μ., κινητοποίηση στην Ελευσίνα.

Το σχετικό ψήφισμα για τις κινητοποιήσεις υπογράφουν μέχρι στιγμής, μαζί με τα τρία σωματεία που οργάνωσαν τη σύσκεψη: Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων «Lidl Ελλάς και Σία ΟΕ» Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» και το Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο «HQF - Κανάκης».

Επιπλέον, το ψήφισμα ήδη διακινείται και συζητείται σε χώρους δουλειάς και στο πλαίσιο αυτό, απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις πήραν μετά από συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι της «Δημητρίου Κατασκευαστικής».

Τη συζήτηση στη σύσκεψη άνοιξαν ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, και ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.

Ο Ν. Τουτουντζάκης κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που δεν παίρνουν μέτρα, σημείωσε δε πως η μέχρι τώρα αγωνιστική δράση των σωματείων έδειξε ότι η ταξική πάλη «συνεχίζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» και ότι η δράση δίνει ώθηση για την κλιμάκωσή της το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε σε ένταση της πάλης για την επιτυχία των αγωνιστικών δράσεων. Ο Χρ. Ματαράγκας από την πλευρά του ανέδειξε την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης των συνδικάτων και κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, που «ακολουθεί τη λογική "θα λογαριαστούμε αργότερα", η οποία είναι επιζήμια για το εργατικό κίνημα, καθώς τα άμεσα προβλήματα απαιτούν άμεση δράση».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις που έφεραν σημαντική πείρα από τους χώρους δουλειάς και έγινε αναφορά σε ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του αγώνα.

Η σύσκεψη ενέκρινε επίσης ψήφισμα στήριξης στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ της Δυτικής Αττικής.

Το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Αμεση στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους και διενέργεια ελέγχων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Ελέγχους για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ