Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες για έργα υποδομών και οικονομικές σχέσεις

Προβληματίζουν η εύθραυστη εκεχειρία και ο ρόλος της Τουρκίας

ΜΟΣΧΑ - ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Σε συμφωνίες για έργα υποδομής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια προσπάθεια «σταθεροποίησης» και με την επιδίωξη της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στον Νότιο Καύκασο, κατέληξαν οι προχτεσινές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν περίπου δυο μήνες μετά την τριμερή «ειρηνευτική συμφωνία» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία εφαρμόζεται από την επ' αόριστον παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών.

Οπως προβλέπει η κοινή δήλωση των τριών ηγετών, μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους αντιπροέδρους του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας πρόκειται να συναντηθεί μέχρι τέλη του μήνα με στόχο να καταρτίσει μια λίστα με βασικούς τομείς έργων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως η ανάπτυξη υποδομών μεταφορών και της οικονομίας της περιοχής.

Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε τις τριμερείς συνομιλίες επιτυχημένες, αφού «μπορέσαμε να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε κοινή ανακοίνωση για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή», ενώ εκτίμησε πως είναι εφικτό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του «για την προσωπική του συμβολή στον τερματισμό των εχθροπραξιών» και χαρακτήρισε τις τριμερείς συνομιλίες «καρποφόρες και σημαντικές για το μέλλον του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Προβληματισμό για το στάτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που παραμένει άλυτο ζήτημα, εξέφρασε ο Αρμένιος πρωθυπουργός. «Δυστυχώς η διένεξη αυτή παραμένει μη διευθετημένη. Φυσικά και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά παραμένουν ακόμα πολλά θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως το στάτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε.

Εξάλλου, πολιτικοί αναλυτές σε ρωσικά ΜΜΕ («Izvestia», TASS κ.λπ.) υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για τις υποδομές και τις μεταφορές μειώνει μεν τον κίνδυνο μελλοντικής κλιμάκωσης, αλλά «δεν παρέχει εγγυήσεις για μια σταθερή πολιτική διευθέτηση».

«Η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να επιδεινωθεί μόλις τεθεί το ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρει η «Izvestia», που φιλοξενεί συνεντεύξεις πολιτικών αναλυτών και εμπειρογνωμόνων. «Εάν το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της διπλωματίας, τότε είναι δυνατή η επανάληψη των εχθροπραξιών», τονίζεται.

Η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Αρμενία, τα ακραία στοιχεία που υπάρχουν και στις δύο πλευρές, αλλά και η στάση της Τουρκίας «ενδέχεται να διαδραματίσουν καταστροφικό ρόλο».

«Η Τουρκία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη δική της επιρροή στην περιοχή. Η Αγκυρα έχει ήδη ωθήσει το Αζερμπαϊτζάν σε πιο αποφασιστικές επιθετικές ενέργειες εναντίον της Αρμενίας. Στο μέλλον, αυτό δεν είναι απλώς πιθανό, αλλά πρέπει να αναμένεται», σημειώνεται περαιτέρω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ