Κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα τον Γενάρη και τον Φλεβάρη
Σε αγώνα για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, με την οργάνωση παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα τον Γενάρη και τον Φλεβάρη απέναντι στις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και τις νέες αξιώσεις της εργοδοσίας.
Σε αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων, την περασμένη Παρασκευή, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση της μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, η οποία προβλέπει: Πρώτον, την κατάργηση των δυο συνεχόμενων ρεπό για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όπως πρότειναν οι ξενοδόχοι. Δεύτερον, εξαιρεί από τη ΣΣΕ τους «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο σε μια σειρά ειδικότητες, όπως καθαρίστριες, λαντζέρηδες κ.ά. Με τον τρόπο αυτό εφαρμόζεται μια ακόμα αξίωση των εργοδοτών, ρίχνοντας ακόμα χαμηλότερα το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των εργαζομένων, αφού δεν θα αμείβονται με τον μισθό της ΣΣΕ, αλλά με τον βασικό μισθό προσαυξημένο κατά 13%. Τρίτον, εξαιρεί από τη Σύμβαση τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία που έχουν λιγότερα από 20 δωμάτια, κατ' εφαρμογή της εργοδοτικής πρότασης, προσθέτοντας τον όρο οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα.
Τη στιγμή που 300.000 εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται «αντιμέτωποι για πάνω από 9 μήνες με την ανεργία», «παλεύουν να ζήσουν με "φιλοδωρήματα" των 534 ευρώ της κυβέρνησης», με ψαλιδισμένο ή ακόμα και «δίχως καθόλου εισόδημα», οι ξενοδόχοι βρήκαν την ευκαιρία για νέα επίθεση μέσα από τους όρους της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Απρίλη δεν εφαρμόζεται καμιά Συλλογική Σύμβαση», καθώς στον Επισιτισμό και στα Ζαχαρώδη οι Συμβάσεις δεν έγιναν ποτέ υποχρεωτικές, ενώ στα Ξενοδοχεία κυριάρχησαν «οι αναστολές και η εκ περιτροπής εργασία».
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επισημαίνει, «διασφάλισαν τα τεράστια κέρδη της περασμένης 7ετίας, δίχως να χρειαστεί να δώσουν ούτε σεντ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές» για τους εργαζόμενους που έχουν θέσει σε αναστολή, ενώ με τους όρους που θέλουν να επιβάλουν στη ΣΣΕ «σκέφτονται με το βλέμμα στο μέλλον, για την περίοδο μετά την πανδημία, όταν τα κέρδη θα πάρουν μπροστά, όταν θα χρειαστούν το σύνολο των εργατικών χεριών που έχουν σήμερα στα αζήτητα. Ενεργούν σε συντονισμό με την κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία για να μην αφήσουν τίποτε όρθιο από όσα απέμειναν ως εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
«Η υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας, είναι ζήτημα πάλης των ίδιων των εργαζομένων!», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.
Μπροστά στις σημερινές εξελίξεις, αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι «ποτέ δεν έγινε καθολικός αγώνας για μια Συλλογική Σύμβαση», ούτε συντόνισε ένα σχέδιο δράσης που να κινητοποιεί πλατιά τους εργαζόμενους. Απεναντίας, κράτησε εργαζόμενους και σωματεία στην άκρη, «το 2012 υπέγραψε μείωση 15% στους μισθούς, το 2013 κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης δουλειάς, το 2018, 5η συνεχόμενη χρονιά με ρεκόρ κερδών και αφίξεων, υπέγραψε κατάργηση του 5ήμερου και δουλειά μέχρι τελικής πτώσης».
Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, σε κάθε νομό και χώρο δουλειάς, να συζητήσουν και να αποφασίσουν πλαίσιο αιτημάτων με κριτήριο τις ανάγκες των οικογενειών τους, να οργανώσουν μαζικό αγώνα σε όλη τη χώρα με αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις στον Επισιτισμό και στα Ξενοδοχεία.