Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συνέχεια στον αγώνα για να επιστρέψουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι στα «Market In»

Συμβολική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους 11 εργαζόμενους των πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη», νυν «Market In», που διεκδικούν αγωνιστικά την επιστροφή τους στη δουλειά, πραγματοποιήθηκε χτες στα Γιάννενα, έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Για χτες ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση της έφεσης που έχει υποβάλει η εργοδοσία της «Market In» ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους για τη διαδοχή της λειτουργίας του υποκαταστήματός της στα Γιάννενα από την εταιρεία «Καρυπίδης» στην «Market In».

Η ίδια η εργοδοσία που κατέθεσε την έφεση, ωστόσο, χτες κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες για την αναβολή της εκδίκασής της, παρατείνοντας την ομηρία των 11 εργαζομένων και επιδιώκοντας ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε παραίτηση από τα δικαιώματά τους. Τελικά, η εκδίκαση της έφεσης αναβλήθηκε για τις 21 Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι με τη συμπαράσταση των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης έχουν κερδίσει όλα τα δικαστήρια, ωστόσο η εταιρεία αρνείται έως και σήμερα να τους απασχολήσει και να τους ασφαλίσει, αν και έχει εξαναγκαστεί στην καταβολή τμήματος των δεδουλευμένων. Παράλληλα, στήνει βιομηχανία μηνύσεων εναντίον τους, αξιοποιώντας μέχρι και μπράβους που ζητούν την καταδίκη του πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για... «εγκληματικές ενέργειες», επιδιώκοντας την ποινικοποίηση των αγώνων. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ενώ έχει προηγηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προέδρου και νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, μαζί με την ομάδα των μπράβων, για σωματικές βλάβες σε βάρος συνδικαλιστών, υπόθεση της οποίας επίκειται η εκδίκαση.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, που κάλεσε και στη χτεσινή διαμαρτυρία, αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εδώ και ένα χρόνο δεν δέχεται συνάντηση με τους εργαζόμενους, παρά τα συνεχόμενα αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας, όσο και της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε χτυπήσει άγρια τον αγώνα τους με ΜΑΤ και συλλήψεις, βάζοντας πλάτες στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η ασυδοσία της εργοδοσίας παραμένει, οι αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων μένουν κενό γράμμα», δηλώνει η Χ. Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη της πρώην «Καρυπίδης» και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, τονίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε η συμπαράσταση των συναδέλφων, ο οργανωμένος αγώνας του σωματείου, δεν θα είχαμε αντέξει στις πιέσεις. Είμαστε εδώ γιατί ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο την επιβίωσή μας. Παραδειγματίζει, διδάσκει, εμψυχώνει, είναι καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ