Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Παρουσίασε σχέδιο αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου

Σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης του κτήματος Τατοΐου παρουσίασε χτες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με στοιχεία από μελέτη που προβλέπει τη δημιουργία ενός χώρου με μουσείο, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχειακή μονάδα και υποδομές για αθλητικές δραστηριότητες και αγροτοτουριστική δραστηρικότητα. «Θέλουμε να καταστεί ένας χώρος ελκυστικός για όλες τις ηλικίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Το φιλόδοξο σχέδιο δείχνει για άλλη μια φορά ότι μνημεία και τόποι ιστορικής σημασίας στον καπιταλισμό αξιοποιούνται για κάθε άλλο σκοπό παρά αυτόν που θα έπρεπε, δηλαδή την απρόσκοπτη επαφή του λαού με τα στοιχεία της Ιστορίας του και του πολιτισμού του. Παράλληλα, προβληματισμοί προκαλούνται για την τεράστια μπίζνα που πρόκειται να στηθεί σε μια δασική έκταση.

Το Τατόι είναι μία δασική έκταση 42.000 περίπου στρεμμάτων, εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Περιλαμβάνει εντός του τον ιστορικό πυρήνα (ανάκτορο, βοηθητικοί χώροι κ.λπ.), που είναι περίπου 1.600 στρέμματα, καθώς και περίπου 1.200 στρέμματα καλλιέργειες. Στο κτήμα υπάρχει ένας συνολικός αριθμός 55 κτιρίων (15.085 τ.μ.), από τα οποία τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, θα δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ξεκινήσει να «τρέχει» τα διάφορα προγράμματα και τις επιμέρους μελέτες, ενώ προοπτικά θα εξεταστεί και το σχήμα διοίκησης του κτήματος. «Υιοθετήσαμε ένα μεικτό σύστημα υποδομών και επενδύσεων, τόσο από το Δημόσιο όσο και από τους ιδιώτες», είπε η Λ. Μενδώνη, δίνοντας έμφαση στο θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας της λειτουργίας του χώρου και της ανταποδοτικότητας για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ίδια, οι βασικές μελέτες του υπουργείου Πολιτισμού που αφορούν τον ιστορικό πυρήνα του κτήματος θα είναι ώριμες έως τον Αύγουστο του 2022, ενώ η πρώτη μελέτη που θα ανατεθεί θα είναι συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή, προκειμένου να διαμορφωθούν οι είσοδοι και χώροι στάθμευσης.

Είπε ακόμα ότι η πρόσβαση στο κτήμα με τα σημερινά δεδομένα θα παραμείνει ελεύθερη, ωστόσο άφησε ανοιχτό τι θα γίνει στο μέλλον και πρόσθεσε ότι τη νέα εικόνα του κτήματος θα τη βλέπει κανείς σταδιακά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ