Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΦΟΙΒΟΣ»
Διαμαρτύρεται για την εξαίρεσή του από την αναγκαία κρατική επιδότηση

Από την αναγκαία κρατική ενίσχυση των θεάτρων και των κινηματογράφων που παραμένουν τόσους μήνες κλειστοί λόγω της πανδημίας εξαιρείται ο ιστορικός κινηματογράφος «Φοίβος» στο Περιστέρι και διαμαρτύρεται γι' αυτό, ζητώντας με νομοθετική ρύθμιση να αρθεί η αδικία.

Αν και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1954, ο «Φοίβος» άλλαξε ΑΦΜ το Σεπτέμβρη του 2019 λόγω της συνταξιοδότησης του 86χρονου ιδιοκτήτη του και μετατροπής της ατομικής του επιχείρησης σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) στην οποία συμμετέχουν πλέον τα δύο παιδιά του και ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Ν. 4745/2020 απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση είναι η μείωση του τζίρου 20% τουλάχιστον, μεταξύ Μάρτη - Σεπτέμβρη 2020 και του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Αν και το συγκεκριμένο κριτήριο είναι πλεονασμός δεδομένων των πολλών μηνών που είναι κλειστοί οι κινηματογράφοι με κρατική εντολή και του μηδενικού τους τζίρου, οι ελάχιστοι ίσως νέοι κινηματογράφοι αλλά και όσοι θεωρούνται φορολογικά νέοι δεν μπορούν να επιδοτηθούν γιατί δεν έχουν συγκριτικό στοιχείο μεταξύ Μάρτη - Σεπτέμβρη 2020 και Μάρτη - Σεπτέμβρη 2019, γιατί απλά τότε δεν λειτουργούσαν. Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί δεν δίνεται εναλλακτικός τρόπος απόδειξης της πτώσης τζίρου και ένταξης στο πρόγραμμα ενίσχυσης.

«Απλά κανείς δεν σκέφθηκε ίσως ότι υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί ή τρελοί που επενδύουν στον πολιτισμό και θα έχουν νέο ΑΦΜ», σχολιάζει σχετικά ο Φώτης Γεωργόπουλος, εκ μέρους του «Φοίβου» και προσθέτει ότι ο κινηματογράφος, εξαιρούμενος από την επιδότηση, δεν θα μπορεί να δέχεται ούτε κοινωνικά εισιτήρια από το υπουργείο Εργασίας και ζητά με μια τροπολογία να ενταχθούν και τα ΑΦΜ που δημιουργήθηκαν από το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά στις σχετικές ρυθμίσεις. «Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας προκειμένου να δικαιωθούμε και να ενταχθούμε στην ενίσχυση», δηλώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ