Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Από το ΕΣΡ στον υπουργό Τύπου

«Μπαλάκι» στον υπουργό Τύπου οι άδειες δύο ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Θεσσαλονίκης

To «μπαλάκι» για τη χορήγηση άδειας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία 88-88ΜΙΣΟ» και «Ράδιο Ανατολικός» το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ουσιαστικά το «πετάει» στον υπουργό Τύπου, Χρήστο Πρωτόπαππα.

Το ΕΣΡ συνεδρίασε χτες, προκειμένου να διατυπώσει την τελική σύμφωνη γνώμη του για τη μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Θεσσαλονίκης. Αιτήσεις για άδεια είχαν υποβάλει 44 ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ οι συχνότητες που έχουν προκηρυχτεί είναι 27. Η Ολομέλεια του ΕΣΡ χτες μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΣΡ και του ειδικού κλιμακίου χορήγησης ραδιοτηλεοπτικών αδειών, διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη του για τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο του υπουργού Τύπου, ο οποίος άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας.

Το ΕΣΡ ομόφωνα έκανε αποδεκτές τις παρατηρήσεις του Χρήστου Πρωτόπαππα, παρατηρήσεις που είχαν εστιαστεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ράδιο Ζήτα», «Μακεδονία 88-88ΜΙΣΟ», «Ράδιο Ανατολικός» και «Ράδιο Παρατηρητής» και «Ράδιο Ακρίτες». Στην ουσία όμως αποδεκτές έγιναν οι παρατηρήσεις του υπουργού για το «Ράδιο Ζήτα» που παίρνει πόντους και είναι μεταξύ των 27 «τυχερών», ενώ σύμφωνα με την προηγούμενη μοριοδότηση έμενε εκτός των 27. Το ΕΣΡ έκανε αποδεκτές όλες τις παρατηρήσεις του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαππα. Εντούτοις, σε σχέση με τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς που μένουν εκτός λίστας χορήγησης αδειών, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την ερμηνεία του νόμου, θεωρώντας ότι σύμφωνα με τη μοριοδότηση που είχε κάνει δεν υπάρχει ζήτημα μη νόμιμης μεταβίβασης της ραδιοφωνικής επιχείρησης και άρα δεν τίθεται θέμα χρόνου λειτουργίας των δύο σταθμών.

Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι και πάλι από μέρους του υπουργείου Τύπου δεν αποκλείεται να παίζονται «παιχνίδια» και μάλιστα «εσωκομματικά». Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη ο πρώην υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας είχε ασκήσει τον έλεγχο νομιμότητας για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Θεσσαλονίκης και δεν είχε θέσει θέμα για τους συγκεκριμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε στο δεύτερο έλεγχο νομιμότητας που άσκησε ο νέος υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος θα έχει πλέον και τον τελευταίο λόγο.

Την ευθύνη όμως για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Μακεδονία 88-88ΜΙΣΟ» και «Ράδιο Ανατολικός» την αναλαμβάνει ο υπουργός. Να σημειώσουμε ότι οι δύο σταθμοί στη λίστα μοριοδότησης που είχε αποσταλεί στον υπουργό ήταν μεταξύ των 27 που θα έπαιρναν άδεια. Κατά την άσκηση του ελέγχου νομιμότητας, ο υπουργός έθεσε θέμα που αφορά το κριτήριο του χρόνου λειτουργίας. Το ΕΣΡ, χθες, ένιψε τας χείρας του, σε μια κίνηση αποδοχής μεν του ελέγχου αλλά από την άλλη πλευρά μεταθέτοντας την ευθύνη στον υπουργό.

Σε σχέση με το θέμα της χορήγησης των 15 ραδιοφωνικών αδειών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το ΕΣΡ αναμένει τον έλεγχο νομιμότητας του υπουργού Τύπου, προκειμένου να προχωρήσει στη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ