Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με εκπροσώπους της Ενωσης Αρχαιοφυλάκων

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή, με εκπροσώπους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), για το θέμα της μετατροπής των 5 μεγαλύτερων κρατικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), έγινε την Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το χαρακτήρα και τη λειτουργία των μουσείων και ανέδειξαν τις σοβαρές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανοίγει αυτό το θέμα σε μια περίοδο που τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί, λόγω των μέτρων για την πανδημία, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα στον κλάδο να αντιδράσει και να κινητοποιηθεί. Παρ' όλα αυτά, το σωματείο έχει ήδη αναδείξει το θέμα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη για τις συνέπειες των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή του ΤΑΠΑ σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), καθώς και την πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που περικόπτει δικαιώματα από τους εργαζόμενους. Υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς λειτουργίας των μουσείων θα δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων: Παλιούς μόνιμους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ και νεοδιόριστους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Επίσης, ανέφερε ότι η εμπειρία που υπάρχει από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Εθνική Πινακοθήκη, που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ, είναι αποκαλυπτική καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους έχουν κατώτερους μισθούς και υπάρχουν πολλά παραδείγματα καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, έθεσε το θέμα του υπολογισμού της 6ης μέρας εργασίας στα συντάξιμα χρόνια, το οποίο είναι χρόνιο αίτημα της ΠΕΥΦΑ.

Η Γεωργία Κονδύλη, ταμίας του ΔΣ, τόνισε ότι η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα έχει σοβαρές συνέπειες στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς για όλο το λαό. Η είσοδος στα μουσεία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και μία σειρά από άλλες υπηρεσίες που παρέχουν τα κρατικά μουσεία θα έχουν αυξημένο κόστος για το λαό. Επίσης, υπογράμμισε ότι κανένα μουσείο στον κόσμο, ακόμα και τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο από τα δικά του έσοδα. Η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα οδηγήσει σε αλλαγή της χρήσης των μουσείων, προς εμπορικές δραστηριότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των αρχαιοτήτων και θα αλλοιώσει τον πραγματικό χαρακτήρα τους. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να πειστεί η κοινή γνώμη και να συμπαραταχθεί στον αγώνα των εργαζομένων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής είπε ότι οι εξελίξεις στο χώρο του Πολιτισμού είναι δυσμενείς. Η κατεύθυνση που υπάρχει είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύνδεσή της με τον Τουρισμό, την «πολιτιστική βιομηχανία» και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η αγορά ακινήτων. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι ο Πολιτισμός είναι παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτήν την αντίληψη το ΚΚΕ αντιτάσσεται και θα την αντιπαλέψει με όλα τα μέσα. Τόνισε ότι από τη συζήτηση στη Βουλή για τον νόμο της μετατροπής του ΤΑΠΑ σε ΟΔΑΠ, αναδείχτηκε ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαφοροποιούνται στην κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί τον Πολιτισμό και τον αντιμετωπίζει ως οικονομικό πόρο. Τέλος, σημείωσε ότι και στα θέματα των εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττονται, το ΚΚΕ θα προβάλει αντίσταση και θα στηρίξει τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ