Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΡΙΖΑ
Βγαίνει τάχα στα «κεραμίδια»... με την ίδια αντιλαϊκή πυξίδα

Μετά τα «έργα και τις ημέρες του» ως κυβέρνησης, νερό στον ίδιο μύλο της αντιασφαλιστικής επίθεσης χύνει διά της πλαγίας οδού και ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, εμφανίζεται να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, την ίδια στιγμή που στο «Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων» εκθειάζει τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου που ενσωμάτωσε και «νομιμοποίησε» όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για τη σημερινή συνέχεια της επίθεσης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας (...) προχώρησε στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με κύρια χαρακτηριστικά τη δικαιοσύνη, την ισονομία και τη διαφάνεια»!

Υιοθετώντας τις βασικές προπαγανδιστικές θέσεις της ΝΔ περί «δημογραφικού κινδύνου» και τη διασύνδεση της Ασφάλισης με τις «εξελίξεις στην οικονομία», το ίδιο κείμενο αναφέρει: «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τις εξελίξεις στην οικονομία, στην αγορά εργασίας και από τους δημογραφικούς δείκτες».

Δεν κρύβεται εξάλλου ο πόνος του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα ελάφρυνση της εργοδοσίας από το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος». Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα πρέπει να γίνει απλό, με σαφείς και οριοθετημένους κανόνες, ώστε και η συμμόρφωση να είναι εύκολη και ο έλεγχος να καταστεί ταχεία και απλή διαδικασία.Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων...».

Εκεί όμως που ξεπερνά τα όρια της υποκρισίας είναι όταν στο σχέδιο Προγράμματος υπόσχεται και πάλι στους ασφαλισμένους «αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης και θεσμοθέτηση κατώτερων ορίων για κύρια και επικουρική σύνταξη, όρια που θα είναι επαρκή στην διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους συνταξιούχους».

Αυτά τα λέει σήμερα το κόμμα που ως κυβέρνηση κατάργησε το 2015 τα κατώτερα όρια συντάξεων σε κύριες και επικουρικές και ψήφισε τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» για το Ενιαίο Επικουρικό. Στη συνέχεια, με τον νόμο 4387, κατακρεούργησε τα ποσοστά αναπλήρωσης σε τέτοιο βαθμό που για τους νέους συνταξιούχους οι συντάξεις βυθίστηκαν στα Τάρταρα. Και ειδικά για την επικουρική ασφάλιση ενσωμάτωσε μέσα στον ίδιο νόμο όλες τις προβλέψεις που είχε προηγούμενος νόμος της ΝΔ, με τις οποίες στις επικουρικές συντάξεις πέρα από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν, περάσαμε από το σύστημα των καθορισμένων παροχών στο σύστημα των καθορισμένων εισφορών. Με μια κουβέντα, σε ένα σύστημα που ενώ οι εισφορές είναι συγκεκριμένες οι παροχές δεν είναι εγγυημένες αλλά θα υπολογίζονται μέσω της «νοητής κεφαλαιοποίησης». Ετσι και εδώ εισήγαγε τα πρώτα στοιχεία κεφαλαιοποίησης που σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί παραπέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ