Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Σκέψεις των ΗΠΑ για κυρώσεις μόνο σε ρωσικές εταιρείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε επαφές και διαπραγματεύσεις για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, βρίσκονται οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Bloomberg», η κυβέρνηση Μπάιντεν καταφεύγει τώρα σε έναν διπλωματικό ελιγμό προκειμένου να βρει έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία, ενώ παράλληλα θα ασκεί πιέσεις ενάντια στην κατασκευή του αγωγού.

Σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στην ολοκλήρωση του αγωγού, αλλά να εξαιρέσει τις γερμανικές.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αρνείται να στραφεί εναντίον επιχειρήσεων ή ατόμων προερχόμενων από χώρες όπως η Γερμανία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να αναζητηθεί διπλωματική λύση και να γεφυρωθεί το χάσμα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως αντιτίθεται στον «Nord Stream 2», ενώ οι επιθετικότεροι επικριτές του ρωσικού αγωγού θεωρούν πως πρέπει να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις κατά οποιασδήποτε εταιρείας συμμετέχει στην κατασκευή του και να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την Πολωνία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής.

Σε χτεσινό τους άρθρο στο «Politico», οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ουκρανίας προέτρεψαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί «για να τερματίσει» το έργο:

«Η Πολωνία και η Ουκρανία έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για τους κινδύνους που συνδέονται με την κατασκευή του "Nord Stream 2"» και κατηγορούν τη Ρωσία ότι «σφίγγει τη θηλιά της προμήθειας της Ευρώπης με φυσικό αέριο».

Υπογραμμίζουν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαδραματίζουν «κρίσιμο ρόλο» στην ολοκλήρωση του αγωγού, ο οποίος, ισχυρίζονται, «δεν έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας».

Αν ο αγωγός ολοκληρωθεί, προειδοποιούν οι ΥΠΕΞ, η Ρωσία θα έχει άλλο ένα επιχείρημα προς τον ουκρανικό λαό «ότι η Δύση δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και την ευημερία της Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ