Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
Από Δευτέρα αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Η πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Ξεκίνησε χτες, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας των καθηγητών, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, που συζητά για την εισήγηση προς τον κλάδο και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας της νέας γενικής συνέλευσης προέδρων των ΕΛΜΕ, η οποία, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ολομέλειας, θα γίνει το αργότερο στις 12 Φλεβάρη.

Δεν έγινε, βέβαια, κατορθωτό να αποφασιστεί νέο πρόγραμμα δράσης, γιατί μόνο οι παρατάξεις της ΕΣΑΚ ΔΕΕ και της «Παρέμβασης» ήταν σε θέση να προτείνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα (συνέχιση με δύο 48ωρες). Ετσι, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σε νέα συνεδρίαση, τη Δευτέρα. Η πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για δύο απεργιακά βήματα αφορούσε μόνο το πρόγραμμα δράσης και απευθύνεται κυρίως στον κλάδο και όχι στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μια και με το πλαίσιο της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, «Συνεργασία», «Παρέμβασης») έχει τονίσει επανειλημμένα ότι διαφωνεί. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ εκτιμά ότι η συμμετοχή του κλάδου στη 48ωρη απεργία κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν λάβει κανείς υπόψη την κωλυσιεργία, τις ταλαντεύσεις της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ και, κυρίως, την έλλειψη εμπιστοσύνης της βάσης απέναντί της. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναβληθεί η ΓΣ προέδρων για τις 12 Φλεβάρη, γιατί αυτό θα λειτουργήσει διαλυτικά για τον κλάδο και γιατί κάθε καθυστέρηση - αναβολή, στην ουσία, σημαίνει, λόγω και των εκλογών, τέλος των κινητοποιήσεων.

«Το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί καλή αφετηρία και είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί, αν κατατεθεί στον κλάδο αξιόπιστο πρόγραμμα δράσης και πειστεί ότι η 48ωρη δεν είναι τουφεκιά και αποσοβοτική κίνηση», σχολιάζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και σημειώνει ιδιαίτερα τη διαλυτική τακτική της ΠΑΣΚ, που τυπικά εμφανίζεται αποστασιοποιημένη από την πλειοψηφία, στην πράξη «όμως χέρι χέρι με δυνάμεις της πλειοψηφίας στηρίζει την κωλυσιεργία, την αναβολή λήψης απόφασης και αδρανοποιεί τον κλάδο».

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε από τις δυνάμεις ΠΑΣΚ ΔΑΚΕ (η « Συνεργασία» συμφωνούσε με την ουσία, αλλά διαφώνησε στη διαδικασία) να υλοποιηθεί η συμφωνία - που έχει νομοθετηθεί - του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΔΕΔΥ να εισπράττονται οι συνδρομές μέσω των μισθολογικών καταστάσεων από τους εκκαθαριστές και να αποδίδονται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τις τράπεζες και τη διοίκηση. Με την προωθούμενη ρύθμιση, διαφώνησε έντονα η ΔΕΕ (η «Παρέμβαση» καταψήφισε, όχι για λόγους αρχής, αλλά να έχουν την πρωτοβουλία τα πρωτοβάθμια σωματεία) και υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της συλλογικής δράσης, των δεσμών των εργαζομένων με τα συνδικάτα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Καμιά δε οικονομική ευρωστία δε θα αναζωογονήσει τα συνδικάτα, όσο αυτά είναι προσανατολισμένα στη συναίνεση, στην ενσωμάτωση και στη διαχείριση αυτής της πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ