Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Χαιρέτισαν την ενίσχυση της συνεργασίας και στο Ακουγιού

Εγκαινιάστηκε η κατασκευή του 3ου αντιδραστήρα στη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Από τη χθεσινή διαδικτυακή «τελετή» για τα εγκαίνια της κατασκευής του αντιδραστήρα

Turkish Presidency

Από τη χθεσινή διαδικτυακή «τελετή» για τα εγκαίνια της κατασκευής του αντιδραστήρα
Οι Πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλ. Πούτιν, παρακολούθησαν χτες μέσω διαδικτυακής σύνδεσης την έναρξη των εργασιών κατασκευής και τρίτου αντιδραστήρα στη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο εργοστάσιο στην Τουρκία που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Βασικό ρόλο στην κατασκευή του έχει η ρωσική «Rosatom».

«Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε έμπρακτα τα αποτελέσματα του τουρκο-ρωσικού διαλόγου. Δεσμευόμαστε στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί «στρατηγικό βήμα» για την ενεργειακή διασφάλιση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», ο Πούτιν έκανε λόγο για «νέα εποχή που ξεκινά» με το κοινό σχέδιο για τη μονάδα παραγωγής στο Ακουγιού.

Στο μεταξύ, προχτές, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση για την καταδίκη σε ισόβια πέντε κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Α. Κάρλοφ στην Αγκυρα, τον Δεκέμβρη του 2016.

«Σημαντική εταιρική σχέση» και «διμερείς διαφωνίες»

Την ίδια στιγμή, οι δύο δυνάμεις διατηρούν σημαντικές διαφορές, όπως ανέδειξαν και δηλώσεις του ανώτατου στελέχους του τουρκικού ΥΠΕΞ Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στον ΟΗΕ, περί «παράνομης προσάρτηση της Κριμαίας». Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με την οποία επίσης η Αγκυρα συνεργάζεται σε πολλούς τομείς.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι «η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι ένα θέμα που δεν σχετίζεται με τις διμερείς διαφωνίες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Τούρκοι εταίροι κάποια στιγμή θα καταλάβουν πως η θέση μας είναι σωστή και αιτιολογημένη». Ισχυρίστηκε ότι η διαφωνία για την Κριμαία δεν επηρεάζει τη σημαντική εταιρική σχέση Τουρκίας - Ρωσίας. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, έχουν καθιερώσει «στενή συνεργασία σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα», για τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τόνισε επίσης ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν «μεγάλο εύρος εμπορικών - οικονομικών σχέσεων», που αποτελεί την «κύρια βάση των σχέσεων», υπενθυμίζοντας τα μακροπρόθεσμα σχέδια συνεργασίας στην Ενέργεια και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ