Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Οι Αρκάδες αποκηρύσσουν τον ίδιο και τις μεθόδους του

Δεν έχουν οι ίδιοι κανένα λόγο να αισθάνονται έτσι κι όμως το δηλώνουν: «Ντρεπόμαστε που είναι συντοπίτης μας»! Αρκάδες αγωνιστές του σήμερα και του ένδοξου παρελθόντος της Εθνικής Αντίστασης νιώθουν οι ίδιοι ντροπή που ένας συμπατριώτης τους, «εξέχουσα» προσωπικότητα ως υπουργός επί της Δικαιοσύνης, έγινε ο φυσικός αυτουργός της επιχείρησης «εκτέλεσης» της ελευθεροτυπίας, ταυτίστηκε με τη δικομανία, με την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής κριτικής, της διαφορετικής πολιτικής άποψης και θέσης.

Νιώθουν ντροπή που ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος θίγει όλα αυτά που για να κατακτηθούν χύθηκαν ποτάμια αίματος και γράφτηκε το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Αυτής της αντίστασης που μπορεί ο ίδιος να εμφανίζεται ως τιμητής της, δε διστάζει όμως να περιφρονεί, να καταπατά τα ιδανικά, τα οράματα και τις αξίες της.

Οι Αρκάδες αγωνιστές αποκηρύσσουν τις μεθόδους του συντοπίτη τους, καταδικάζουν τη συμπεριφορά, την πρακτική και τις ενέργειές του, αλλά και την κυβέρνηση που τον καλύπτει. Δηλώνουν πως συμπαρίστανται στο «Ρ», που γι' αυτούς έχει ταυτιστεί με την ίδια τη ζωή τους, με τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού, με τα οράματα για τα οποία αγωνίστηκαν και αγωνίζονται.

Αρκάδες Αντιστασιακοί

Την προσπάθεια φίμωσης και δίωξης του «Ριζοσπάστη» από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Δικαιοσύνης, καταγγέλλουν 40 Αρκάδες αντιστασιακοί, που εκφράζουν την «οργή και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι παρουσιάζεται ο Γιαννόπουλος σαν μέγας αγωνιστής, όταν και οι πέτρες στην Αρκαδία, και ιδιαίτερα στη Γορτυνία από όπου κατάγεται, γνωρίζουν ότι σε καμία μάχη δε συμμετείχε και καμία δράση δεν είχε την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης στην Αρκαδία».

«Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση - υπογραμμίζεται - γιατί την ώρα που εμείς και ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός πολεμούσε τους Γερμανούς κατακτητές, ο Γιαννόπουλος υπηρετούσε στον κατοχικό στρατό και στα τάγματα του Τσολάκογλου. Την ώρα που εμείς και τα καλύτερα παιδιά του λαού μας παλεύαμε μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ ενάντια στην επέμβαση των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών και τη δράση των ντόπιων φασιστών, ο Γιαννόπουλος διατηρούσε ανενόχλητος "πολιτιστικό κέντρο" στο Περιστέρι. Τότε που για να διωχτείς δε χρειαζόταν να είσαι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αλλά αρκούσε μόνο μια μικρή συγγενική ή φιλική σχέση με τους αγωνιστές».

Τέλος, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο «Ριζοσπάστη» και εκφράζουν την πεποίθηση ότι και αυτή, όπως και τόσες άλλες διώξεις θα πέσουν στο κενό.

Το κείμενο υπογράφουν οι αντιστασιακοί: Ανθούλης Πάκης, Αντωνόπουλος Βασίλης, Αρβανίτης Κωνσταντίνος, Βεργέτης Νικόλαος, Γεωργανάς Αριστομένης, Γιαννακούρας Ηλίας, Γιαννόπουλος Ανδρέας, Δελής Αργυρής, Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Ζούζουλας Παρασκευάς, Ζώγας Αποστόλης, Καλόμαλος Κωνσταντίνος, Κουκουβές Γεώργιος, Κουνιάς Στρατής, Κουτσιούνης Αθανάσιος, Κουτσογιάννης Ηλίας, Κυριακόπουλος Αποστόλης, Κρίγκος Παναγιώτης, Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Λυμπέρης Αναστάσιος, Μαραγκός Δημοσθένης, Μποσμής Χρήστος, Ντασιακλής Πέτρος, Παλύβος Χρήστος, Παναγόπουλος Ιωάννης, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Παπαελευθερίου Βασίλειος, Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος, Πασπάτης Νικόλαος, Πετρόπουλος Γεώργιος, Πουλόπουλος Ελευθέριος, Σαρρή Γιάννα, Σκουντριανός Περικλής, Σταθάς Ευάγγελος, Σταυρόπουλος Θεόδωρος, Συριόπουλος Γεώργιος, Σωκρατόπουλος Σωκράτης, Τσιγκάρη Αθηνά, Χρόνης Ιωάννης και Χρονόπουλος Αγγελος.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας, παράρτημα της ΕΕΔΥΕ, καταδικάζει τη δίωξη σε βάρος του «Ρ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος «επιδιώκει μέσα από τα δικαστήρια να φιμώσει μια μαχόμενη και δυναμική φωνή, που πρωτοστατεί στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

Η Επιτροπή εκφράζει την πλήρη αντίθεση και αγανάκτησή της και για την προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης μιας εφημερίδας που «στέκεται δίπλα στον αντιιμπεριαλιστικό, αντιΝΑΤΟικό και φιλειρηνικό αγώνα του λαού μας».

Τέλος, εκφράζει τη συμπαράστασή της και καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Γορτυνίας

«Εμείς οι Γορτύνιοι οικοδόμοι ντρεπόμαστε που ο Γιαννόπουλος κατάγεται από τα χωριά μας, που έβγαλαν αγωνιστές και φιλοξένησαν στα χώματά τους τα καλύτερα παιδιά της εργατικής τάξης στη διάρκεια της κατοχής και των μετέπειτα δύσκολων εποχών». Αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Γορτυνίας, όπου σημειώνεται ακόμα ότι την ίδια περίοδο ο Γιαννόπουλος «υπηρετούσε το στρατό κατοχής και στη συνέχεια όταν οι αγωνιστές διώκονταν, αυτός διατηρούσε "πολιτιστικό κέντρο στο Περιστέρι"».

Το Συνδικάτο επισημαίνει συνολικά τις ευθύνες της κυβέρνησης και τονίζει πως θα πέσει στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης όποιου αγωνίζεται και αντιστέκεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ