Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
Αγαπητέ "Ρίζο"
Στα χέρια των κληρονόμων...

Ισως το γεγονός αυτό της επερχόμενης μπόρας, που εγγενώς γεννά πλείστες ανασφάλειες, εξηγεί το λόγο, ότι οι επικρατέστεροι για να λάβουν το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, από τα δύο καθιερωμένα κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών - το Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό - ο Γκορ και ο Μπους Τζούνιορ, είναι επί της ουσίας «κληρονόμοι και συνεχιστές» παρά «αναδυόμενα και άσπιλα ταλέντα». Ο αντιπρόεδρος Γκορ, γιος πρώην γερουσιαστή, για οκτώ χρόνια ήταν η σκιά του Κλίντον και επιθυμεί να είναι ο δεύτερος αντιπρόεδρος που θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, ώστε να συνεχίσει το έργο (;) των Δημοκρατικών, ως διάδοχος του Κλίντον. Από την άλλη πλευρά, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, κυβερνήτης της Πολιτείας του Τέξας, είναι γιος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους. Και οι δύο αυτοί υποψήφιοι είναι οι επιλογές των στελεχών και των «διαδρόμων» των δύο κομμάτων, καθώς και των μεγάλων «δωρητών και επιχορηγητών».

Εντούτοις, κανείς από τους δύο δε φαίνεται να είναι ικανός να αντεπεξέλθει σε μία πιθανή και ενδεχόμενη κρίση, αφού δε φαίνεται να διαθέτουν ούτε τις ελάχιστες δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να χαρακτηριστούν ως «διαχειριστές μιας εθνικής κρίσης». Φυσικά, μια τέτοια συζήτηση απουσιάζει παντελώς, από τις ξιφομαχίες των υποψηφίων που διεκδικούν το χρίσμα, αλλά απουσιάζει και γενικότερα από τα πολιτικά πάνελ.

Μιλώντας για τις επερχόμενες πιθανές οικονομικές κρίσεις, μια συζήτηση που εκλείπει ή καλύτερα αποφεύγεται συστηματικά είναι ο τρομακτικός και αλλόκοτος παραλληλισμός βάσει των φαινόμενων, ανάμεσα στην παρούσα οικονομική κατάσταση και αυτή που επικρατούσε τις χρονιές που προηγήθηκαν του μεγάλου «κραχ» του 1929. Τα φαινόμενα και τα αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι τα ίδια ή συγκρίσιμα ακριβώς, κρινόμενα βάσει των αριθμών των ρυθμιστικών σταθεροποιητών που έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα, αλλά οι κίνδυνοι και τα ρίσκα ελλοχεύουν. Ενα ρίσκο εξ αυτών, μάλιστα, ίσως προκαλεί έκπληξη αλλά και παράλυση: Η σχέση της οικονομίας, του Χρηματιστηρίου, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, του προέδρου της Αλαν Γκρίνσπαν και των επιτοκίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ