Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αμεση μαζική απάντηση στη νέα αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ

Με βία και καταστολή απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα των φοιτητών να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια

Ξεκάθαρο μήνυμα πως ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η ένταση της κρατικής καταστολής δεν τρομοκρατούν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, που παλεύει για τα δικαιώματά του στη μόρφωση και την Υγεία, έστειλε το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μετά τη νεότερη περικύκλωση και εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Την απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας που απλώθηκε και στο κέντρο της πόλης, το οποίο υπήρξε για πολλές ώρες αστυνομοκρατούμενο, έκανε δική του υπόθεση το εργατικό κίνημα, με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και άλλων μαζικών φορέων στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε.

«Δεν θα επιτρέψουμε η καταστολή να κυριαρχήσει στις σχολές μας, ο φόβος και ο αυταρχισμός να επιβληθούν σπέρνοντας την υποταγή στην πολιτική τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ στο λαό της πόλης μετά τα χτεσινά γεγονότα στο ΑΠΘ.

«Ομαλότητα στο Πανεπιστήμιο» οι κλειστές σχολές και το όργιο καταστολής

Λίγο μετά τις 6 το πρωί είχε ξεκινήσει η νέα μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στο ΑΠΘ προκειμένου να εκκενωθεί η κατάληψη που πραγματοποιούσαν φοιτητικοί σύλλογοι στην Πρυτανεία του ιδρύματος. Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν κάθε είσοδο του χώρου, απέκλεισαν την Εγνατία από το ύψος της πλατείας Σιντριβανίου έως το ΠΑΜΑΚ, ενώ επιστρατεύτηκαν και εναέρια μέσα επιτήρησης, ένα ελικόπτερο καθώς και drone.


MotionTeam

Με τη συνδρομή της Ασφάλειας, των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ εισέβαλαν στο κτίριο της Πρυτανείας και προχώρησαν σε προσαγωγές, περίπου στις 7 το πρωί.

Ωστόσο, οι άνδρες της αστυνομίας παρέμειναν μέσα στο Πανεπιστήμιο απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτό. Μάλιστα, επιτέθηκαν απρόκλητα και αναίτια σε συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπροσώπους εργατικών σωματείων και εργαζόμενους του ιδρύματος που βρέθηκαν στο χώρο του ΑΠΘ και απαιτούσαν την αποχώρηση των αστυνομικών καταδικάζοντας την παρουσία τους εκεί.

«Δεν υπάρχει εδώ καμία δουλειά, με εντολή της αστυνομίας πρέπει να αποχωρήσετε όλοι», ακούγεται σε βιντεοσκοπημένο ντοκουμέντο να λέει άνδρας των ΜΑΤ σε εργαζόμενο και φοιτητή του ΑΠΘ κοντά στο κτίριο της Πρυτανείας, και στη συνέχεια τους απείλησε με «ελέγχους για COVID» προκειμένου να αποχωρήσουν.

«Οι φοιτητές το μόνο έγκλημα που έχουν κάνει είναι ότι παλεύουν για μόρφωση και Υγεία, είναι ότι αντιπαλεύουν αυτό το έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση σε περίοδο κλειστών σχολών», ακούγεται σε άλλο βίντεο να λέει φοιτητής, εκλεγμένος σε ΔΣ φοιτητικού συλλόγου, προς τους υπόλοιπους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στη βιβλιοθήκη, και την επόμενη στιγμή οι άνδρες των ΜΑΤ επιτίθενται χτυπώντας τους με τις ασπίδες τους, κλοτσώντας και ψεκάζοντας με χημικά.


MotionTeam

Παράλληλα, κατ' εφαρμογή των όσων άθλιων έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της ενημέρωσης, η είσοδος στον χώρο του Πανεπιστημίου αποτράπηκε αρχικά ακόμα και σε δημοσιογράφους όσο η επιχείρηση της αστυνομίας εξελισσόταν, αλλά και για αρκετή ώρα μετά. Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν με ανακοινώσεις η ΕΣΗΕΜ-Θ και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, άλλωστε, να στείλει μήνυμα «πυγμής» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής αποτυπώνεται και στη χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για την επίθεση της αστυνομίας, αφού σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν στην κατάληψη της Πρυτανείας, είχε αποφασιστεί για χτες το μεσημέρι η λήξη της, μετά από πορεία που είχε προγραμματιστεί.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο της Πρυτανείας και άλλα κτίρια του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκαν 33 προσαγωγές, από τις οποίες οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι υπόλοιποι 17 αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το μεσημέρι.

Σε βάρος των 16 συλληφθέντων (13 άνδρες και 3 γυναίκες) σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας κατά συναυτουργία και της απείθειας, για όσους αρνήθηκαν να περάσουν από δακτυλοσκόπηση. Στη συνέχεια, με προφορική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δείχνοντας το τι σχεδιάζουν με τον πρόσφατο νόμο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για αστυνομία στα ιδρύματα που θα περιφρουρεί το «πανεπιστήμιο - επιχείρηση» που διαμορφώνουν, όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σημαίνουν ότι... «επανέρχεται η ομαλότητα στο Πανεπιστήμιο».

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της καταστολής

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, καταγγέλλοντας το όργιο καταστολής, απηύθυναν κάλεσμα στη συνέχεια σε συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο οποίο άμεση ήταν η ανταπόκριση φοιτητών και διδασκόντων όλων των ιδρυμάτων της πόλης, καθώς και εργαζομένων του ΑΠΘ. Πριν ακόμα η συγκέντρωση μετατραπεί στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο χιλιάδων λαού που έσπασαν στην πράξη την καταστολή, μαζί με τους πρώτους φοιτητές άρχισαν να φτάνουν και τα μηνύματα συμπαράστασης δεκάδων εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, είπε πως τα αιτήματα των φοιτητών για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας και για να μην εφαρμοστεί ο νόμος έκτρωμα των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, είναι και αιτήματα των εργαζομένων. Ακόμα, κατήγγειλε την «αστυνομική βία, το όργιο καταστολής, την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθαρίσει από τις φοιτητικές συλλογικές διαδικασίες για να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις» και πρόσθεσε: «Και σήμερα, όπως και κάθε μέρα, θα είμαστε μαζί σας (...) για να γεμίσει το Πανεπιστήμιο με φοιτητές και καθηγητές και όχι με αστυνομία». Επίσης, απαίτησε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Στη συγκέντρωση, τη στήριξη των αιτημάτων των φοιτητών μετέφερε εκ μέρους των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών Θεσσαλονίκης της ΟΓΕ η Μαρίνα Παντελιά, μέλος του ΔΣ του Πανδημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Θεσσαλονίκης.

Για ώρες, οι φοιτητές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συνέχεια και στην πορεία, όπως «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», συνεχίζοντας να καλούν το λαό της πόλης να καταδικάσει το όργιο καταστολής. Η αστυνομική παρουσία πύκνωνε στους δρόμους της πόλης, με τη μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες του κέντρου, την Εγνατία, να παραμένει κλειστή από τους φραγμούς που στήθηκαν με τις αστυνομικές κλούβες, ενώ το ελικόπτερο της αστυνομίας συνέχιζε να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από το κέντρο.

Στη συγκέντρωση φοιτήτριες τραγούδησαν τον «Μικρόκοσμο», σηκώνοντας ψηλά τις γροθιές τους, μετατρέποντας σε σύνθημα τους στίχους «Είναι ένας άνθρωπος που τον 'μποδίζουν να βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε», το οποίο διαδέχθηκε το σύνθημα «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή».

Την πορεία που ακολούθησε επικρότησαν σε πολλά σημεία κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και περαστικοί. Το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, έχοντας μπροστά διδάσκοντες και εργαζόμενους του ΑΠΘ, που κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Εξω η αστυνομία από το ΑΠΘ», πορεύτηκε στους δρόμους της πόλης προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, και από εκεί προς το ΑΠΘ, όπου συνάντησε φραγμό από την αστυνομία με κλούβες.

Εκεί επιχειρήθηκε, με στημένο σκηνικό, με αφορμή τη δράση ομάδας κουκουλοφόρων που πέταξε πέτρες, να διαλυθεί η πορεία από την αστυνομία, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε και μία προσαγωγή που μετατράπηκε σε σύλληψη.

Η προσπάθεια κυβέρνησης και αστυνομίας έπεσε στο κενό και τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων κατευθύνθηκαν συντεταγμένα και περιφρουρημένα μέσω της Εγνατίας στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου και ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.

Ο λαός της πόλης έχει ανάγκη από νοσοκομεία, σχολές, σχολεία και όχι ΜΑΤ

Τηλεφωνική παρέμβαση στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, απαιτώντας να αποχωρήσει η αστυνομία από το ΑΠΘ και να σταματήσει η αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τον Βαρδάρη μέχρι τα Πανεπιστήμια.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης, από νωρίς το πρωί, με επείγον δημόσιο κάλεσμα και στη συνέχεια με τηλεφωνική παρέμβαση των συμβούλων της προς τον δήμαρχο, τον κάλεσε να παρέμβει στα υπουργεία και να απαιτήσει να αποσύρουν την αστυνομία από τα Πανεπιστήμια, να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμια στους φοιτητές. Να μην αναλάβει το ρόλο «"πολιτικής" καταστολής», να μη γίνει συνένοχος «για τις εικόνες ντροπής στην πόλη που υποτίθεται ότι υπηρετεί».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της καταδίκασε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «ο λαός της περιοχής έχει ανάγκη από νοσοκομεία, σχολεία, σύγχρονα μέσα μεταφοράς και όχι από ΜΑΤ και γκλομπς», απαιτώντας την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων απ' όλη την περιοχή και σχολιάζοντας την «αφωνία» του περιφερειάρχη και του δήμαρχου για τη μετατροπή της πόλης σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη.

Το όργιο καταστολής και αστυνομοκρατίας καταδίκασαν με κοινή τους δήλωση οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ