Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αύριο οι συνομιλίες στη Μόσχα

Υπέρ ενός σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Ταλιμπάν τάσσεται η Ρωσία, που αύριο φιλοξενεί στη Μόσχα νέο γύρο ενδο-αφγανικών συνομιλιών.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, «ο σχηματισμός μιας προσωρινής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς θα μπορούσε να αποτελέσει μια λογική λύση στο πρόβλημα της ένταξης των Ταλιμπάν στην ειρηνική πολιτική ζωή του Αφγανιστάν».

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα φιλοδοξεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την «ειρήνευση» στο Αφγανιστάν, ενώ οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη δική τους εμπλοκή, αφήνοντας ανοιχτό το αν τελικά τα στρατεύματά τους θα αποχωρήσουν έως το Μάη από την ασιατική χώρα, όπως προέβλεπε περσινή συμφωνία.

Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, θα συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση στη Μόσχα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο να σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η συνάντηση αυτή δεν υποκαθιστά τις ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα υπό την «εποπτεία» των ΗΠΑ.

Ενδεικτική εξάλλου του πόσο εντείνεται το παζάρι για το Αφγανιστάν είναι και η προετοιμασία ενδο-αφγανικών συνομιλιών και στην Κωνσταντινούπολη, τον Απρίλη, με τη στήριξη των ΗΠΑ και με την Αγκυρα να επιδιώκει και με αυτόν τον τρόπο την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ