Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «VODAFONE» - «360 CONNECT»
Πάρτε πίσω τις απολύσεις!

Σήμερα η στάση εργασίας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας

Σε στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και κινητοποίηση στις 10 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αγ. Παρασκευή προχωρά, σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone» - «360 Connect» - λοιπών θυγατρικών. Η κινητοποίηση οργανώνεται από το επιχειρησιακό Σωματείο και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) με αφορμή την προγραμματισμένη συζήτηση, στην Επιθεώρηση, της καταγγελίας τους ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων.

Η εργοδοσία προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων που δούλευαν σε έργα της «Cyta», εταιρείας που εξαγοράστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη «Vodafone». Μάλιστα, αφού «ξεζούμισε» τους εργαζόμενους μέχρι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση, τους «ενημέρωσε» τηλεφωνικά πως απολύονται και τους έστειλε το σχετικό χαρτί με κούριερ! Παράλληλα, αγνόησε το εύλογο αίτημα των σωματείων να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι σε συναφή με το αντικείμενό τους έργα, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή ή χειροτέρευση των όρων δουλειάς τους.

«Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας μας!», τονίζει το επιχειρησιακό Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να πουν με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση «όχι» στην πίεση και την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν.

«Η επίθεση των εργοδοτών είναι ενιαία σε όλο τον κλάδο», υπογραμμίζει το ΣΕΤΗΠ. Στη «νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού», όπως εξηγεί, «υπάρχουν εργαζόμενοι που τους είναι "περιττοί"», η εργασία «εντατικοποιείται ακόμα πιο πολύ», ο σταθερός εργάσιμος χρόνος «ηχεί σαν μακρινό όνειρο». Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθυμίζει την απόσχιση έργων, τη δημιουργία τριών θυγατρικών και τις εκβιαστικές «εθελούσιες» αποχωρήσεις στον όμιλο ΟΤΕ, τις εξαγγελίες της ΝΟΚΙΑ για δεκάδες απολύσεις, τα επιχειρηματικά σχέδια σε «Forthnet» και «Intralot» που περιλαμβάνουν απολύσεις, τρομοκρατία και αύξηση της πίεσης.

«Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ολοκάθαρα πως όσο κριτήριο της παραγωγής είναι η κερδοφορία, τα δικαιώματα των εργαζομένων στη σταθερή εργασία, στη μείωση του εργάσιμου χρόνου, στους όρους εργασίας που η ίδια η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν ανάγκες, θα χτυπιούνται ανελέητα», τονίζει το Συνδικάτο. «Πρόοδος και σύγχρονο δεν είναι στο σήμερα να δουλεύουμε σαν σκλάβοι. Πρόοδος στο σήμερα δεν είναι να μην μπορούμε να απολαύσουμε τα επιτεύγματα της εργασίας μας», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν «ενωμένοι, κάτω από τη σημαία της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας».

Διαμαρτυρία και στη «ΜΕΒΓΑΛ» στο Ηράκλειο

Διαμαρτυρία στην είσοδο της εταιρείας «ΜΕΒΓΑΛ» στις Μαλάδες για την άδικη και μεθοδευμένη απόλυση εργαζόμενου έκανε την Τετάρτη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου. Η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «δεν δίστασε να πετάξει στο δρόμο μετά από 11,5 χρόνια δουλειάς εργαζόμενο επειδή διεκδίκησε να πληρώνεται τις υπερωρίες του και να εφαρμοστεί η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι και από άλλα συνδικάτα του νομού εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αίτημα να παρθεί πίσω η απόλυση. Το Συνδικάτο καλεί την επιχείρηση «να επαναπροσλάβει τον απολυμένο συνάδελφό μας, να εφαρμόσει την επιχειρησιακή ΣΣΕ και να καταβάλει όπως οφείλει το επίδομα γάλακτος σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας».

Σε επίσχεση οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Καστέλι

Την καταβολή των δεδουλευμένων τους διεκδικούν με επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, πόσο μάλλον τα έξοδα της καθημερινής τους μετακίνησης από και προς τον χώρο του εργοταξίου. Την άμεση καταβολή των μισθών απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, που βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Απολύει συμβασιούχους ΑμεΑ ο δήμος Καλαμαριάς

Την απόλυση των συμβασιούχων ΑμεΑ που απασχολεί επέλεξε η δημοτική αρχή Καλαμαριάς, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, όπως δίνει τη δυνατότητα ο σχετικός νόμος.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΑ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς) απέλυσε 4 εργαζόμενους που εργάζονταν σ' αυτήν με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ΑμεΑ, με σύμβαση δηλαδή για δύο συν ένα έτος και δυνατότητα μετατροπής σε αορίστου χρόνου, αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως αναφέρει, «τον ίδιο δρόμο φαίνεται θα ακολουθήσει και η δημοτική επιχείρηση (ΔΕΤΕΚ ΑΕ ΟΤΑ), όταν στο προσεχές διάστημα ολοκληρωθεί ο χρόνος του προγράμματος για τους συναδέλφους ΑμεΑ που εργάζονται σ' αυτήν.

Οι συνάδελφοι στις παραπάνω δημοτικές επιχειρήσεις, που οδηγήθηκαν ή πρόκειται να οδηγηθούν στην απόλυση, πέρα από την αναπηρία τους, είναι κάποιοι τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.».

Καταδικάζει την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας και του «φύγε εσύ, έλα εσύ», σημειώνοντας ότι «θέλει τους εργαζόμενους με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα, ομήρους, σε μόνιμη ανασφάλεια».

Απαιτεί: Καμία απόλυση εργαζόμενου με αναπηρία. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς (μέλος της ΟΓΕ), καταγγέλλοντας τη διοίκηση του δήμου ότι κρύβεται βολικά πίσω από το ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αντί να επιβάλει την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας στους συμβασιούχους ΑμεΑ στο δήμο Καλαμαριάς έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Ρωτά τον υπουργό τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην απολυθούν οι τέσσερις εργαζόμενοι μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ απασχόλησης ΑμεΑ στη ΔΕΤΕΚ ΑΕ ΟΤΑ του δήμου Καλαμαριάς και να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, καθώς επίσης να επαναπροσληφθούν με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και οι τέσσερις απολυμένοι εργαζόμενοι της ΚΕΔΚΑ του δήμου Καλαμαριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ