Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συνεχίζουν με την αγωνιστική ορμή του πανελλαδικού διημέρου #artattack!

Απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας απλώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης των σωματείων του χώρου του Πολιτισμού, με αφορμή τον ένα χρόνο που είναι κλειστός και με σύνθημα #artattack, σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα των καλλιτεχνών κι όλων των εργαζομένων του χώρου να περάσουν στην αντεπίθεση για τις ανάγκες τους.

Ενα χρόνο τώρα παραμένουν κλειστοί οι χώροι του Πολιτισμού, με την κυβέρνηση να έχει αφήσει συνειδητά χωρίς στήριξη χιλιάδες κόσμου, που δημιουργούν κι εργάζονται σε αυτούς τους χώρους και να τους στέλνει στο περιθώριο και στα όρια της επιβίωσης. Καλλιτέχνες κι εργαζόμενοι από την περασμένη άνοιξη όρθωσαν ανάστημα και απαίτησαν τα αυτονόητα για τις απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημά τους. Απέδειξαν πως οι φωνές τους δεν είναι μόνο για να τραγουδούν και να απαγγέλλουν, αλλά και για να διεκδικούν και να ενώνονται με αυτές των υγειονομικών και όλου του λαού για μέτρα προστασίας από την πανδημία και ουσιαστική στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του.

Αυτός ο αγώνας έφερε μια σειρά από αποτελέσματα. Ακόμα και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση τελικά, πάρθηκαν κάτω από την πίεση των μαζικών τους κινητοποιήσεων, των μεγαλύτερων στον κλάδο του Πολιτισμού τις τελευταίες δεκαετίες, με πολύμορφες πρωτοβουλίες, συλλαλητήρια, συλλογές υπογραφών, καλλιτεχνικά δρώμενα όπου συμμετείχαν χιλιάδες καλλιτέχνες.


Η αποφασιστικότητα και η συνέχειά τους ανάγκασαν την κυβέρνηση να επεκτείνει τα έκτακτα μέτρα στήριξης σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, χωρίς όμως και πάλι να περιλαμβάνει το σύνολό τους.

Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι μπορούν να βάζουν εμπόδια, να δυσκολεύουν την κυβέρνηση να ξεδιπλώνει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της, να την αναγκάζουν σε ελιγμούς και σε καμουφλάρισμα της αντιδραστικής της πολιτικής, όπως έγινε με τον λεγόμενο «τρομονόμο» στην Τέχνη.

Ακόμα σημαντικότερο είναι ότι σε αυτές τις κινητοποιήσεις μια σειρά από νέες δυνάμεις μπήκαν για πρώτη φορά σε αγωνιστική κίνηση, ένιωσαν τη δύναμη της συλλογικής οργανωμένης διεκδίκησης. Η μαζικοποίηση των σωματείων του χώρου, οι χιλιάδες νέες εγγραφές που μετρούν από την έναρξη της καραντίνας μέχρι σήμερα, είναι σημαντική κατάκτηση και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Παράλληλα, νέοι ηλικιακά άνθρωποι πήραν πρωτοβουλίες συλλογικής οργάνωσης σε χώρους που δεν υπήρχε μέχρι τότε (π.χ. σπουδαστές Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης κ.ά.), ένωσαν τις φωνές και τις δράσεις τους με τα σωματεία, αναγνωρίζοντας ότι τα προβλήματά τους είναι κοινά και ότι η συλλογική πάλη είναι ο δρόμος για να διεκδικήσουν λύσεις.

Σε όλη αυτήν την πορεία το πανελλαδικό διήμερο καλλιτεχνικής δράσης #artattack αποτέλεσε πραγματικά ορόσημο.


Σηματοδότησε ακριβώς ότι αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Με τη νέα πνοή που έδωσαν οι δράσεις του #artattack, σωματεία και καλλιτεχνικές ομάδες συνεχίζουν.

Για να θωρακιστεί το σύστημα Υγείας, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν οι χώροι του Πολιτισμού με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να επιστρέψουν οι σπουδαστές στις σχολές τους, να στηριχτούν ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του, γιατί ο Πολιτισμός είναι ζωτική ανάγκη ολόκληρης της κοινωνίας.




ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

INTIME NEWS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ