Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Προς απεργία στα τέλη του μήνα

H ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καλεί τους καθηγητές με επιτροπές αγώνα να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους

Σε 24ωρη απεργία στα τέλη του Γενάρη προχωρούν οι καθηγητές, την ακριβή ημερομηνία της οποίας αναμένεται να καθορίσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε συνεδρίασή του μέσα σε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ που συνήλθε το Σάββατο στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου» στη Βουλή, με το οποίο προχωράει στην παραπέρα χειραγώγηση των εκπαιδευτικών για την απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών επιλογών της.

Πάντως χτες, με ευθύνη του προέδρου και μελών της πλειοψηφίας, δεν υλοποιήθηκε η πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για έκτακτο ΔΣ που θα όριζε την ημερομηνία της απεργίας, πράγμα που δείχνει και την πρόθεση της πλειοψηφίας να μην οργανώσει έγκαιρα και με επιτυχία την υπόθεση αυτή. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΔΕΕ: «Στα ΔΣ και στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ συγκρούστηκαν δύο προτάσεις: Από τη μία η πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ η οποία ξεκάθαρα απέρριπτε την αξιολόγηση και, αφού διασφάλιζε την κλιμάκωση του αγώνα για το σύνολο των αιτημάτων, τόνιζε την ανάγκη να κινητοποιηθεί τώρα ο κλάδος για να μην περάσει η αξιολόγηση και από την άλλη η πρόταση της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ - Συνεργασίας - Παρέμβασης που στηρίχτηκε μαζικά από την ΠΑΣΚ (π.χ. Σέρρες, Πιερία, Δ` Θεσσαλονίκης, Ημαθία, Σάμο, Θεσπρωτία κ.α.) η οποία αφού τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης, πρότεινε 24ωρη απεργία προτάσσοντας αποπροσανατολιστικά το χρόνιο αίτημα των μισθολογικών αυξήσεων (για το οποίο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν το παραμικρό) και "θάβοντας" κυριολεκτικά την αξιολόγηση και τις επιπτώσεις της τώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει την αξιολόγηση, συνεχίζοντας έτσι τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση».

Αναφερόμενη η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Συνεργασία σημειώνει ότι, με τη συναίνεση του εκπροσώπου της Παρέμβασης «δεν επέτρεψαν, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πραξικοπηματικό τρόπο, να τεθούν σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση των προέδρων αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ οι οποίες και την κλιμάκωση του αγώνα διασφάλιζαν και ξεκάθαρα απέρριπταν την αξιολόγηση, κάτι το οποίο ερχόταν σε αντίθεση και θα ανέτρεπαν την εισήγηση». Αυτό οδήγησε στην αποχώρηση του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ ΔΕΕ από τη γενική συνέλευση, ο οποίος κατήγγειλε «πραξικόπημα των άλλων δυνάμεων που δεν επέτρεψαν να εκφραστεί η πραγματική βούληση του κλάδου».

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς «να πάρουν την υπόθεση της απεργίας, του αγώνα και της κλιμάκωσής του στα χέρια τους απ' τα κάτω με επιτροπές αγώνα και να μην αφήσουν την οργάνωση και τη "διαχείριση" της απεργίας στην πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, για την οποία η απεργία είναι ένας αποπροσανατολιστικός ελιγμός».

  • Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιούνται, επίσης, οι γενικές συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας που συζητούν πρόταση για απεργιακή ή άλλη κινητοποίηση μέσα στο Φλεβάρη, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Ολομέλεια προέδρων το Σάββατο 26 Γενάρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ