Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

  • Κινητοποίηση επιστημόνων στο υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 30 Μάρτη στις 6 μ.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και σε άλλες πόλεις

Μπροστά στην πρωτοβουλία Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα Μηχανικών - Δικηγόρων - Οικονομολόγων, που καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Τρίτη 30 Μάρτη, στις 6 μ.μ., όπως και σε άλλες πόλεις, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τους Ηλία Τσιμπουκάκη, γραμματέα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, και τον Αντώνη Αντανασιώτη, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

-- Καλείτε σε κινητοποίηση την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας. Δεν θα μπορούσατε να περιμένετε να βελτιωθεί πρώτα η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας;

Ηλ. Τσιμπουκάκης: Η κατάσταση ασφυξίας στη δημόσια Υγεία την ώρα που η κυβέρνηση φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας αποδεικνύει ότι απ' την πλευρά μας δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής.

Τώρα είναι η ώρα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση. Τώρα επείγει η λήψη μέτρων προστασίας για μας που στοιβαζόμαστε σε χώρους δουλειάς - «κλουβιά» και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - «καμιόνια».

Με τις συγκεντρώσεις μας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, διεκδικούμε την κάλυψη των άμεσων ζωτικών μας αναγκών που δεν μπορούν να περιμένουν. Στην προπαγάνδα που επικαλείται την «ατομική ευθύνη» και τη μετάδοση του ιού στις λαϊκές κινητοποιήσεις για να μας αφοπλίσει απαντάμε ότι δεν υποστέλλουμε τη σημαία των αναγκών μας. Από την πρώτη μας κινητοποίηση στο υπουργείο, τον προηγούμενο Απρίλη, που μας «υποδέχτηκαν» μόνο οι δυνάμεις καταστολής, μέχρι σήμερα, τα «περιοριστικά» μέτρα επιβάλλονται για την καταστολή συλλογικών διεκδικήσεων, ενώ η διαχείριση της πανδημίας παραμένει εγκληματική, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιώντας τα αιτήματα ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζιτών, όπως το νομοσχέδιο Βρούτση - Χατζηδάκη. Την ώρα που εξασφαλίζει δισ. ευρώ για να στηρίξει ομίλους και μεγαλοεργοδότες προκαλεί με το φιλοδώρημα των 400 ευρώ, απ' τη λήψη του οποίου, με τα κριτήρια που έβαλε, απέκλεισε την πλειοψηφία όσων ζούμε απ' τη δουλειά μας. Ενα χρόνο τώρα είμαστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση. Ακόμα κι αυτό το 400άρι είναι από το αποθεματικό των δικών μας εισφορών προς ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας... που δεν λάβαμε ποτέ!

Ενώνουμε τις φωνές μας για την προστασία του εισοδήματος και της υγείας μας

-- Ποια είναι τα κοινά αιτήματα της κινητοποίησης;

Αντ. Αντανασιώτης: Τα Σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, δικηγόρων και οικονομολόγων ενώνουμε τις φωνές μας, με κοινό πλαίσιο πάλης. Αυτό αφορά την προστασία του εισοδήματος και της υγείας μας, στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησής μας είναι:

Χορήγηση έκτακτου επιδόματος 800 ευρώ, καθώς και σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και αυτοαπασχολούμενους.

Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών, απ' την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική την οριστική κατάργησή τους.

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων στις τράπεζες για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και το 2021.

Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου του χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

-- Ποια είναι τα ιδιαίτερα αιτήματα των μισθωτών που συμμετέχουν στην κινητοποίηση;

Ηλ. Τσιμπουκάκης: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως στα εργοτάξια, στα δικαστήρια, στις τεχνικές, δικηγορικές, λογιστικές εταιρείες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να κηρυχθούν άκυρες οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, όπως η μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία κ.ά.

Αρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου, καθώς και εκείνων που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια συνταξιοδότησης.

Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Φυσικά, κάθε επιστημονικός κλάδος συμμετέχει στην κινητοποίηση και με τα ιδιαίτερα αιτήματά του, με βάση πιο συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι ηγεσίες των επιμελητηρίων έχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή κάθε πτυχής της αντιλαϊκής πολιτικής

-- Το ΤΕΕ, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, το ΟΕΕ και άλλοι επιστημονικοί φορείς έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Δεν σας καλύπτει αυτή η κοινή πρωτοβουλία;

Ηλ. Τσιμπουκάκης: Οι ηγεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κοροϊδεύουν και επιχειρούν απλά να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» της εργαζόμενης πλειοψηφίας των επιστημόνων. Ενα χρόνο τώρα παρέμειναν «αόρατοι» για εμάς τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους που σηκώνουμε τα βάρη και αυτής της κρίσης. Σήμερα «τιμολογούν» τις πιεστικές μας ανάγκες στο ύψος του ψευτοεπιδόματος των 400 ευρώ, το οποίο ζητούν να δοθεί σε «περισσότερους», αντί να απαιτήσουν κρατική ενίσχυση για τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, με μόνιμο χαρακτήρα για τους άνεργους και τους χωρίς δουλειά αυτοαπασχολούμενους.

Στην πράξη έχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή κάθε πτυχής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ.

Στο Ασφαλιστικό στήριξαν την εφαρμογή του ανταποδοτικού - κεφαλαιοποιητικού συστήματος της ΕΕ, που έφερε μείωση των μελλοντικών συντάξεων και αύξηση των εισφορών. Ζητώντας ως «αντάλλαγμα» τη συμμετοχή στη διαχείριση του νέου επαγγελματικού Ταμείου που νομοθέτησαν για την επικουρική ασφάλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και σχεδιάζουν να ιδρύσουν.

Στο πεδίο άσκησης του επαγγέλματος στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ για την «ενιαία αγορά» προσόντων και πτυχίων που κάνει υποχρεωτική την «αντιστοίχιση» των τίτλων των κολεγίων με τα πτυχία των εγχώριων ΑΕΙ. Ισχυρίζονται ότι αυτοί μπορούν να «υπερασπιστούν» τα πτυχία και διεκδικούν να τους αναθέσει το κράτος το ρόλο «φορέα πιστοποίησης» των επαγγελματικών δραστηριοτήτων μέσα από έναν διά «βίου κύκλο» επί πληρωμή σεμιναρίων, κατοχύρωση προϋπηρεσίας, αυστηρές εξετάσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πιστοποίηση επιμέρους επαγγελματικών προσόντων.

Αλλωστε, αυτή η στάση τους συμβαδίζει με το ρόλο των επιστημονικών επιμελητηρίων στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτά εγγραφόμαστε βάσει πτυχίου μισθωτοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι που ζούμε απ' τη δουλειά μας, μεγαλοεργοδότες και μέτοχοι ομίλων αλλά και τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών, διευθυντές υπηρεσιών του κρατικού τομέα. Γι' αυτό οι μισθωτοί επιστήμονες εκπροσωπούνται από τα δικά τους ταξικά σωματεία ή προχωρούν στο βήμα της συγκρότησης νέων, όπως το νεοσύστατο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

Είναι ώριμη η κατάσταση για να προχωρήσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Αφετηρία για την κλιμάκωση της πάλης

Με δεδομένη την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, τι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτή η αγωνιστική πρωτοβουλία;

Αντ. Αντανασιώτης: Η εμπειρία από τους συνδικαλιστικούς και ταξικούς αγώνες μάς διδάσκει ότι οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν διεξάγονται. Γνωρίζουμε καλά ότι οι αγώνες δεν είναι μονόπρακτα. Χρειάζονται αντοχή, επιμονή, εναλλαγή μορφών, κλιμάκωση.

Η συγκεκριμένη αγωνιστική πρωτοβουλία μας δεν ξεκινά από το μηδέν. Αποτελεί συνέχεια μιας πλούσιας και πολύμορφης δράσης που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, από το ξέσπασμα της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με συνεντεύξεις Τύπου, παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στα αρμόδια υπουργεία κ.ά, καθώς και στους χώρους δουλειάς, όπως σε δικαστήρια, εργοτάξια, δικηγορικές και τεχνικές εταιρείες, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός μας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, υπό το βάρος των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι, συγκροτήθηκε πριν από 8 μήνες, ως ώριμη πλέον ανάγκη, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, γεγονός που αποτελεί σημαντική θετική τομή στα συνδικαλιστικά δεδομένα του κλάδου.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις μας τάραξαν, σε έναν βαθμό, τα «λιμνάζοντα ύδατα» του φόβου και της παραίτησης από τα δικαιώματά μας, που επιδίωκε να επιβάλει η κυβέρνηση, με τη βοήθεια, για άλλη μια φορά, του ΤΕΕ, της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων κ.λπ., που υπηρετούν αταλάντευτα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, καθώς και τα συμφέροντα των ισχυρών εταιρειών, της μεγάλης εργοδοσίας και των ανώτερων ταξικά στρωμάτων επιστημόνων, στους χώρους μας. Απέτρεψαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όπως, για παράδειγμα, συμψηφισμού της πενιχρής επιδότησης των 600 ευρώ με το μισθό, σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. Συνέβαλαν να συνειδητοποιηθούν βαθύτερα και ευρύτερα οι αιτίες των προβλημάτων μας και ο πραγματικός αντίπαλος, να αποκτηθεί νέα πολύτιμη πείρα, να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις.

Ωστόσο, θεωρούμε τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αφετηρία για την κλιμάκωση της πάλης μας, με πιο έντονα πανελλαδικά χαρακτηριστικά, για τον ευρύτερο συντονισμό με τις αγωνιστικές δυνάμεις και άλλων επιστημονικών κλάδων, όπου πλήττονται επίσης οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, όπως βέβαια και των φοιτητών, για την πιο σταθερή συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα. Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε τον συντονισμό με μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους από άλλους επιστημονικούς κλάδους και τη γενικότερη συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ