Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΚΕΚΑ ΚΩ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές των ξεριζωμένων

Eurokinissi

Ηταν 24 του Μάρτη, όταν 44χρονος μετανάστης από τη Γουινέα, ο Μακί Ντιαμπετέ, πέθανε από αποφρακτικό ειλεό στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Κω. Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο άτυχος μετανάστης πονούσε για τρεις μέρες μέχρι να καταλήξει. Ο θάνατός του διευρύνει τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το αν δέχτηκε ιατρική φροντίδα αυτό το χρονικό διάστημα ή αν δέχτηκε «περίθαλψη» της χορήγησης ενός αναλγητικού, και αναδεικνύει την ανεπάρκεια στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΠΡΟΚΕΚΑ, των φυλακών ανθρώπων ξεριζωμένων.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, ο αποφρακτικός ειλεός ήταν ο λόγος του θανάτου του 44χρονου μετανάστη, που παλιότερα, είχε κάνει χειρουργείο στην κοιλιά και λόγω του χειρουργείου αυτού είχαν δημιουργηθεί συμφύσεις στο έντερο που προκάλεσαν την απόφραξη. Παράλληλα, το γεγονός αυτό έφερε στη δημοσιότητα ότι δομές όπως το ΠΡΟΚΕΚΑ στην Κω, στην ουσία, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας των κρατουμένων (τον Δεκέμβρη του 2020 κρατούνταν σε αυτό 376 άτομα), αφού στελεχώνεται από έναν γιατρό, δυο νοσηλευτές, έναν ψυχολόγο, έναν διοικητικό υπάλληλο, διερμηνέα, ενώ δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός και επισκέπτης υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατούμενοι παραμένουν αρκετούς μήνες σε αυτό, ενώ μετά τη νομοθετική αλλαγή του Νοέμβρη 2019 προβλέπεται η δυνατότητα κράτησης έως και 36 μήνες. Η συστηματική επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης συνεχίζεται μέσα στην κλιμακούμενη πανδημία, παρά τις ελλείψεις στην περίθαλψη των κρατουμένων στα έξι ΠΡΟΚΕΚΑ που λειτουργούν στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο στην Κω άρχισε να λειτουργεί το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι όποιες υπηρεσίες Υγείας στα ΠΡΟΚΕΚΑ παρέχονται από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (πρόκειται για φορέα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που ιδρύθηκε το 2004 για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού) και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Γενάρη του 2018, ανέλαβε τα 6 κέντρα κράτησης. Στο πλαίσιο, δε, της παράτασης λειτουργίας τους με σχετική ΚΥΑ την ίδια χρονιά, μέχρι το 2022, προβλέφτηκε η συνέχιση αυτής της συνεργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, για 2.447 κρατούμενους τον περσινό Δεκέμβρη υπήρχαν δέκα γιατροί, 27 νοσηλευτές, ένας ψυχίατρος, τρεις επισκέπτες υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική κάλυψη των θέσεων γιατρών είναι σε ποσοστό 55,56%, επισκεπτών υγείας σε 37,5% και νοσηλευτών σε 65,85%, διερμηνέων σε 42,86%.

Η παρατεταμένη διοικητική κράτηση έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία πολλών κρατουμένων, αρκετοί των οποίων είναι ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν, λόγω της κατάστασής τους, προβλήματα ψυχικά ή σωματικά. Στα κέντρα κράτησης δεν είναι λίγες και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Πέρσι τον Νοέμβρη είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελία για τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας γυναικών που κρατούνταν στο Αλλοδαπών. Πριν λίγες μέρες δε, αυτοκτόνησε στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου 24χρονος Κούρδος από την Τουρκία, όταν του ανακοινώθηκε πως η διοικητική του κράτηση θα συνεχιζόταν, μετά από 16 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ