Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ

Τη θέση του ΚΚΕ για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ παρουσίασαν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης με την «Κίνηση Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος αν και αποδέχθηκε την πρόσκληση, λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος, τελικά δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.

Θυμίζουμε ότι το περιβόητο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που πρόσφατα εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ άλλων προβλέπει κατασκευή ξενοδοχείου, εμπορικού κέντρου, πάρκινγκ, κ.ά.

Η «Κίνηση Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» προβάλλει τη θέση για ανάπτυξη Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ, ανάπλαση των περιπτέρων της και ταυτόχρονα προτείνει να κατασκευαστεί εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο.

Τα στελέχη του Κόμματος δήλωσαν ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ μέσω του εγκεκριμένου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), τονίζοντας ότι «με το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προώθησε αρχικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο λαός της πόλης στερείται τη δυνατότητα να "αναπνεύσει" με την αξιοποίηση ενός από τους τελευταίους μεγάλους χώρους προς όφελός του».

Σημείωσαν ότι το ΚΚΕ διεκδικεί τη μετατροπή όλου του χώρου της ΔΕΘ σε πάρκο με δυνατότητα για αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες και χρήσεις, την εξέταση της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Θεσσαλονίκης και την ένταξη του χώρου της ΔΕΘ στο σχέδιο πολιτικής προστασίας ως χώρου συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Ταυτόχρονα, να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, μαζί με το χώρο της ΔΕΘ, ο χώρος του Γ' Σώματος Στρατού μετά από μετεγκατάστασή του και κατάργηση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, ο χώρος του πρώην 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου και της περιοχής του πρώην συνοικισμού της Αγίας Φωτεινής, και να αξιοποιηθούν για επέκταση των χώρων πρασίνου καθώς επίσης για εγκατάσταση και άλλων απαραίτητων υποδομών, π.χ. Παιδείας, φοιτητικής στέγης, αθλητικών χώρων.

Ανέδειξαν ότι «για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και συνολικά για τις υποδομές - λειτουργίες εκθεσιακής δραστηριότητας, θα πρέπει να επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις, που άλλωστε επωφελούνται από τη λειτουργία της».

Οσον αφορά τη Δυτική Θεσσαλονίκη, ανέδειξαν ότι το ΚΚΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων «να ιεραρχηθούν και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία η ανάπτυξη της σχολικής στέγης, υποδομές Υγείας, η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων προς όφελος του λαού, η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία. Να ενισχυθούν οι αστικές συγκοινωνίες άμεσα και με μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, προαστιακός) μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα, να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η βιομηχανική ρύπανση και δυσοσμία, να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία κ.ά.», μέτρα για την πρόληψη ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ (2019-09-14 00:00:00.0)
«Κόμβος» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη (2018-09-06 00:00:00.0)
Δικαίωση εργαζομένων από Αρειο Πάγο (2004-02-03 00:00:00.0)
Αρνούνται τις μετατάξεις (2002-05-25 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι λένε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση (2001-05-25 00:00:00.0)
Ο νέας χαρακτήρας της ΔΕΘ (1999-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ