Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό των νησιωτών για τις φυλακές των ξεριζωμένων

Το στρατόπεδο των προσφύγων στο Καρά Τεπέ Λέσβου με τις φετινές βροχές έγινε λασπότοπος

Copyright 2020 The Associated

Το στρατόπεδο των προσφύγων στο Καρά Τεπέ Λέσβου με τις φετινές βροχές έγινε λασπότοπος
Τη διατήρηση του τωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι στη Λέσβο επισείει απειλητικά, σε προχτεσινή συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «stonisi», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης. Αυτό σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία το χτίσιμο κλειστής - ελεγχόμενης δομής για τους ξεριζωμένους στη Βάστρια.

Ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι έχει γίνει γνωστή η απόφαση του δήμου Μυτιλήνης η νέα δομή να είναι εκτός αστικού ιστού και στο πλαίσιο αυτό απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις για τη νέα δομή, η οποία καταρχήν προβλέπεται να είναι 3.000 ατόμων, συν ακόμα 2.000 για όσους θα βρίσκονται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης και με αποφάσεις επιστροφής. Επίσης οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να εξέρχονται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και θα υπάρχουν κίνητρα με τις υποδομές και εγκαταστάσεις που θα τους παρέχονται για να μη βγαίνουν εκτός δομής (η δομή, υπενθυμίζεται, θα είναι συρματοπλεγμένη και με τα ανάλογα συστήματα ασφαλείας). Μάλιστα, μέσα στον Απρίλη προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης και στη συνέχεια αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της. Στην ουσία ομολογείται ότι θα πρόκειται για υπερδομή, η προοπτική κατασκευής της οποίας είχε προκαλέσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περσινού Φλεβάρη.

Ο υπουργός απείλησε ότι στην περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις ανάλογες της Καράβας για τη νέα δομή στη θέση Βάστρια, ο προσωρινός καταυλισμός στο Καρά Τεπέ, δυναμικότητας 10.000 ατόμων, μπορεί να εξυπηρετήσει τις υφιστάμενες ανάγκες και να παραμείνει. Αναφορικά με τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, που αποτελούν το «τυράκι» της αποδοχής της υπερδομής εγκλωβισμού των κατατρεγμένων και θα δοθούν στις περιοχές όπου θα γίνει η δομή, τόνισε ότι υπάρχουν ταμεία, ότι δίνονται ήδη αποζημιώσεις στους δήμους, ότι ο δήμος Μυτιλήνης διά του δημάρχου Σ. Κύτελη έχει ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα, και ότι τα νέα αντισταθμιστικά θα είναι «ανάλογα με τις προτάσεις και την ωριμότητα» των έργων που προτείνονται.

Κληθείς να σχολιάσει γερμανικά δημοσιεύματα γύρω από τα «δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα» για το Προσφυγικό, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι τα χρήματα δεν έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (για προγράμματα διαμονής, επιδόματα κ.ά.). Για τον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ έχουν δαπανηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ. Για τις ελλείψεις σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση, σχολίασε ότι είναι ένας καταυλισμός που στήθηκε σε 10 μέρες, ότι γίνονται συνεχώς έργα εντός του ενώ μένει μέσα κόσμος (σήμερα 6.100 αιτούντες άσυλο) και ότι οι εργασίες προχωρούν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα άμεσα σε έναν χώρο 350 στρεμμάτων - παραδεχόμενος στην ουσία τις απαράδεκτες συνθήκες παραμονής για τους αιτούντες άσυλο.

Σε ό,τι αφορά το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για γκρίζες ζώνες και ότι «η χώρα μας σε σύνολο 5 μεσογειακών χωρών προσπαθεί να επισημάνει αλλαγές ώστε να μην επιβαρύνονται οι χώρες πρώτης υποδοχής», την ώρα που το εν λόγω σχέδιο εμμένει στον εγκλωβισμό των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές τους.

Χτες αναμενόταν να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Οι κάτοικοι του νησιού, οι πρωτοπόρες δυνάμεις που συμπορεύονται με το ταξικό κίνημα μέσα από τις Συντονιστικές τους Επιτροπές, με τη δράση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, των σωματείων και αγροτικών συλλόγων, καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες, εκφράζουν την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και απομονώνουν τις όποιες εθνικιστικές - ρατσιστικές φωνές υπάρχουν. Διεκδικούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μπορούν να πάνε στους προορισμούς που επιθυμούν με γρήγορες διαδικασίες ασύλου, και για όσους θα μείνουν στην χώρα μας να εντάσσονται στην κοινωνική ζωή με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ