Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην Υγεία και την εργασία

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γαλλία (φωτ. από τη Μασσαλία)
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γαλλία (φωτ. από τη Μασσαλία)
Απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Εμπόριο, στην Ενέργεια, στη Χημική Βιομηχανία κ.α., για το δικαίωμα στην Υγεία αλλά και την εργασία.

Στο Παρίσι, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες (Federation CGT Commerce et Services) έγινε συγκέντρωση έξω από την έδρα της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), με συνθήματα που καταδίκαζαν «αυτούς που βγάζουν κέρδη από την υγειονομική κρίση».

Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής Υγείας «ποτέ δεν απέκτησαν τόσα κέρδη όσα στη διάρκεια αυτής της "υγειονομικής κρίσης". Και σαν να μην έφτανε αυτό, τσέπωσαν και τις κρατικές ενισχύσεις από δημόσιο χρήμα...». Την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι μετρούν νέα βάσανα, εξαιτίας και μιας «χιονοστιβάδας απολύσεων». «Κυβέρνηση και εργοδοσία δεν θα νιώσουν την αποφασιστικότητά μας παρά μόνο αν ενωθούμε στην πάλη», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν μεταξύ άλλων απαγόρευση των απολύσεων και άμεση αύξηση των μισθών.

Στο μεταξύ, τη χώρα σαρώνει ένα νέο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση Μακρόν να αρνείται επίμονα - όπως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα - την πραγματική επίταξη των υπερσύγχρονων ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία «στενάζουν» από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας, με χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ κλειστές λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού, με μετατροπή ολόκληρων ιδρυμάτων σε μίας νόσου κ.ο.κ.

Βρετανία: Απεργία ντελιβεράδων για μισθούς και δικαιώματα

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, μηχανοκίνητες πορείες στους δρόμους του Λονδίνου, του Γιορκ, του Σέφιλντ και άλλων πόλεων πραγματοποίησαν την Τετάρτη εκατοντάδες εργαζόμενοι διανομείς που εργάζονται για λογαριασμό της διαδικτυακής εταιρείας «Deliveroo» που δραστηριοποιείται στη Βρετανία και έχει παραρτήματα σε 200 πόλεις 12 χωρών.

Οι Βρετανοί και μετανάστες εργάτες, που δεν λογαριάζονται ως εργαζόμενοι αλλά δήθεν... «ανεξάρτητοι εργολάβοι», διεκδικούν σταθερό, ικανοποιητικό μισθό και δικαιώματα. Υποτίθεται πως αμείβονται με 10 στερλίνες την ώρα, ωστόσο σωματεία καταγγέλλουν πως ιδιαίτερα οι πιο νέοι αμείβονται με περίπου δύο στερλίνες την ώρα!

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η απεργία δεν εκπροσωπεί το σύνολο των... «εργολάβων», γιατί τάχα οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι με το ελεύθερο ωράριο...

Εταιρείες σαν και αυτή που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών ξεζουμίζουν χιλιάδες εργαζόμενους ως τάχα «αυτοαπασχολούμενους», δίχως καν να τους διαθέτουν οχήματα και άλλα μέσα για τη δουλειά τους. Πρόσφατο είναι το αντίστοιχο παράδειγμα με την «Uber» στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι της οποίας πέτυχαν μεν μετά από πολύχρονη μάχη να πληρώνονται ως μισθωτοί, με το κατώτερο ωρομίσθιο, ωστόσο η εταιρεία τούς ενημέρωσε ότι θα εφαρμόσει τη διάκριση του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και (απλήρωτο) ανενεργό, με αποτέλεσμα να αμείβονται έως και 50% λιγότερο από έναν συνηθισμένο μισθωτό του κλάδου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ