Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες των σεισμόπληκτων

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νησί 6 μήνες μετά τον σεισμό στις 30 Οκτώβρη 2020 καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Στη σχετική αναλυτική ανακοίνωση προς το λαό της περιοχής σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από τον καταστροφικό σεισμό στο νησί, που στοίχισε τις ζωές 2 μαθητών και χιλιάδες υλικές ζημιές, η ζωή στο νησί είναι σχεδόν σα να βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του σεισμού.

Εκατοντάδες κατεδαφιστέα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, στέκονται και απειλούν τη ζωή των κατοίκων, ολόκληρες γειτονιές στην πόλη της Σάμου, στο Ανω Βαθύ και το Καρλόβασι είναι αποκλεισμένες, σε αρκετά χωριά, όπως τα Κοντέικα, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα στα χαλάσματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, που παινεύεται για το ψηφιακό κράτος, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος έστησε μια γραφειοκρατική διαδικασία που για να εγκριθεί μια κατεδάφιση πρέπει να περάσει από μια σειρά υποστελεχωμένες (δήμοι, πολεοδομίες, ΔΑΕΦΚ κ.λπ.) επιτροπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο Δυτικής Σάμου, μέχρι πριν από λίγες μέρες, από τα 250 κατεδαφιστέα κτίρια έτοιμο φάκελο είχαν τα 158 και από αυτά είχαν εγκριθεί τα 49! Στο δήμο Ανατολικής Σάμου από τα 140 είχαν εγκριθεί μόλις 23!

Στα σχολεία, οι αίθουσες κοντέινερ ήρθαν πέντε μήνες μετά κι όχι όλες. Ενώ σε κανένα σχολείο δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά έργα. Τα κονδύλια που δίνονται είναι μικρά και με το σταγονόμετρο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξασφάλισε 20.000 ευρώ που φτάνουν πιθανόν για την αντιμετώπιση μικρότερων ζημιών σε ορισμένα από τα κτίριά του αλλά δεν υπάρχει ούτε σεντ για την αποκατάσταση του κτιρίου της Εμπορικής Σχολής, με αποτέλεσμα και η ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και όταν ανοίξει το Πανεπιστήμιο να μην υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας αφού σε αυτό γίνονταν ένας μεγάλος όγκος μαθημάτων.

Στις δεκάδες επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τον σεισμό ή τη μετασεισμική πλημμύρα έχει δοθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό σε πολύ λίγες.

Με αντίστοιχους ρυθμούς προχωρά και η επιδότηση ενοικίου, η οποία βέβαια σκοντάφτει και στις προϋποθέσεις που έχουν μπει για να είναι κάποιος δικαιούχος. Ετσι, στο δήμο Ανατολικής Σάμου από 97 αιτήσεις είχαν εγκριθεί 14!

Η κυβέρνηση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, με ένα ΦΕΚ "διά πάσαν νόσον" και τον ορισμό ορισμένων υπευθύνων, θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε, έκανε το καθήκον της. Πράγματι, έκανε το "καθήκον" της, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, σε όλες τις άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές και ακόμα οι κάτοικοι περιμένουν...».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε αιτήματα διεκδίκησης για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Εχει καταθέσει έως τώρα 3 σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή και μία στην Ευρωβουλή και θα συνεχίσει να παλεύει για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών αλλά κυρίως για την προστασία από τους σεισμούς και τα άλλα φυσικά φαινόμενα. Καλεί το λαό του νησιού να βγει μπροστά να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ