Κυριακή 27 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Η ελληνική γλώσσα

Βαγγέλης Κοσμίδης Θεσσαλονίκη. Με την ελληνική γλώσσα, την πολιτισμική μας αυτή κληρονομιά, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει και να προτείνει να πάρει -μέσα στην ίδια μας τη χώρα- τη δεύτερη θέση ουσιαστικά, σε σχέση με την αγγλική. Θα' θελα να σας αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα για το πώς υπερασπίστηκα τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας, κάποτε. Και πώς, νομίζω πρέπει να στηρίζουμε τη γλώσσα μας.

Πριν χρόνια διάβαζα ένα σοβιετικό περιοδικό, γύρω από διεθνή θέματα, που εκδιδόταν σε τριάντα γλώσσες και επρόκειτο να προστεθούν και άλλες στο μέλλον. Επειδή στην ελληνική δεν εκδιδόταν, απευθύνθηκα στην ένωση συγγραφέων της πρώην ΕΣΣΔ και τους ζήτησα να τυπώνεται το περιοδικό και στη γλώσσα μας. Αρχικά μου απάντησαν ότι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, αλλά εγώ επέμεινα υπενθυμίζοντάς τους, ότι το αλφάβητό τους το οφείλουν στους δικούς μας Κύριλλο και Μεθόδιο. Μετά από λίγο με πληροφόρησαν ότι σύντομα το περιοδικό θα εκδίδεται και στην ελληνική γλώσσα. Ηταν για μένα μια μεγάλη ικανοποίηση η απόφαση αυτή.

Φήμες!..

Καλλιόπη Φωτιάδου, Μαρούσι, (σατιρίζοντας την πολιτική επικαιρότητα). «Συνάντησα στο δρόμο προχτές έναν παλιό μου φίλο που μου είπε τα εξής παράξενα. Οτι κυκλοφορούν έντονα φήμες πως τα υπουργεία του Αμερικανο-ελληνικού κρατιδίου "η ωραία Ελλάς", ή "η ισχυρή Ελλάδα», μεταφέρονται στην αμερικάνικη πρεσβεία. Θ' ακολουθήσει, λένε, κι η Βουλή των Αμερικανοελλήνων. Εγκαιρα ανακοινωθέντα από την Αμερικάνικη πρεσβεία θα ενημερώνουν τον πληθυσμό της χώρας. Λέτε να υπάρχει καμιά αλήθεια σ' όλα τούτα;»!

Το ευρώ στη ζωή μας!

Γρηγόρης Αραβαντινός. Ολο αυτό τον καιρό πολύς λόγος γίνεται για το καινούριο νόμισμα που μας επέβαλλαν οι Βρυξέλλες, το ευρώ. Ο κόσμος διερωτάται αν θα το συνηθίσει και συγχρόνως φοβάται την αισχροκέρδεια των επιτήδειων. Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση, προσπαθεί να μας πείσει ότι τώρα με το ευρώ, θα ζήσουμε το χρυσούν αιώνα, γιατί θα είναι ισχυρό, ευρωπαϊκό... και πάει λέγοντας. Ομως από κανέναν κυβερνητικό δεν ακούσαμε, με πόσα και ποια δεινά σχετίζεται το ευρώ για τη χώρα μας.

Εγώ πιστεύω ότι το ευρώ για τη χώρα μας και το λαό μας θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Ολες οι λύσεις που θα αφορούν στα θέματα της εσωτερικής και εξωτερική μας πολιτικής, θα επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς καν να ερωτηθούμε. Με λίγα λόγια, θα χάσουμε και αυτή την όποια ανεξαρτησία ακόμα έχουμε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ