Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες αγωνιστών

Οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών συνεχίζονται στην Κολομβία, όπου στο στόχαστρο έχουν μπει οι πρώην αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), αγωνιστές λαϊκών οργανώσεων και το Κολομβιάνικο ΚΚ.

Την Κυριακή βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με πολλές μαχαιριές στο στήθος, ο Φρανσίσκο Γιακομέτο Γκόμες στη Σάντα Μάρτα στον βορρά της χώρας. Υπολογίζεται ότι είχε δολοφονηθεί δυο μέρες πριν. Ο 64χρονος Φρανσίσκο, με το παρατσούκλι «Γιάκο», που έμενε στην Μπογκοτά, είχε μετακομίσει τον Μάρτη στη γενέτειρά του και ήταν πολύ αγαπητός στη γειτονιά του, ήταν από τους καλύτερους διακινητές της εφημερίδας του Κόμματος «Η φωνή του Λαού» (Voz) και ήταν εικαστικός. Το Κολομβιανικό ΚΚ και άλλες οργανώσεις όπως η Πατριωτική Ενωση απαιτούν από τις κρατικές αρχές να βρεθούν οι ένοχοι και τονίζουν ότι συνεχίζουν και τον δικό του αγώνα.

Επίσης, αναφέρθηκαν οι δολοφονίες άλλων δύο αγωνιστών ηγετών ιθαγένικων οργανώσεων, του Γκονζάλο Γκονζάλες στην Μπουκαραμάνγκα και της Σάντρα Πένια στην Κάουκα.

Να σημειωθεί ότι οι νεκροί αγωνιστές, από τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία του 2016 ανάμεσα στις FARC και την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, φτάνουν σύμφωνα με τις πιο μετρημένες εκτιμήσεις τους 1.166, ανάμεσά τους και πάνω από 260 πρώην αντάρτες. Μόνο το τρέχον έτος οι δολοφονημένοι αντάρτες, αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ηγέτες ιθαγένικων οργανώσεων έχουν φτάσει τους 52.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ