Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
H αμερικανική «συνταγή» και η «JP Morgan»

Τα σχέδια των ισχυρών για την ESL βασίστηκαν κυρίως στην αμερικανική «συνταγή» για τις αθλητικές διοργανώσεις, που θέλει κλειστές Λίγκες - εταιρείες ανεξάρτητες από διοργανώτριες αρχές, με συμμετοχή συγκεκριμένων ομάδων, χωρίς προβιβασμούς και υποβιβασμούς, πανάκριβα συμβόλαια συνεργασίας με πολυεθνικές - χορηγούς, αντίστοιχα για τα τηλεοπτικά και φυσικά τεράστια έσοδα για λίγους και ισχυρούς. Οπως ισχύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις Λίγκες σε πολύ δημοφιλή αθλήματα όπως το μπέιζμπολ (MLB), το αμερικανικό φούτμπολ (NFL), το μπάσκετ (ΝΒΑ) ή το χόκεϊ επί πάγου (ΝΗL).

Η συγκεκριμένη ιδέα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έδειξε να προωθείται εντονότερα από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες των αγγλικών ομάδων Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Αρσεναλ, που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε κόντρα με την UEFA με επίκεντρο τη διαχείριση των εσόδων. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι (μαζί με Τσέλσι, Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι) είχαν προσπαθήσει να προχωρήσουν σχέδια τύπου κλειστής Λίγκας («project big 6») για το πρωτάθλημα της Premier League στην Αγγλία.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, το εγχείρημα στηρίχτηκε κατά βάση από την αμερικανική πολυεθνική «JP Morgan», που εγγυήθηκε ένα ποσό κοντά στα 4,5 δισ. ως αρχικό κεφάλαιο στήριξης του εγχειρήματος με τη μορφή έντοκου δανεισμού. Παράλληλα εγγυήθηκε τη σύναψη συμβολαίων ύψους αρκετών δισ. για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις αποκλειστικές χορηγίες της Λίγκας, μέσω της εισόδου πολυεθνικών αντίστοιχου μεγέθους με αυτή. Ειδικά για τα τηλεοπτικά η φημολογία ήθελε συζητήσεις των αρμοδίων της ESL με επίσης αμερικανικές πολυεθνικές του συγκεκριμένου χώρου, κατά κάποιους την «Αmazon». Το συνολικό πακέτο υποσχόταν στους συμμετέχοντες στην ESL μακροπρόθεσμα έσοδα αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων παραπάνω απ' ό,τι θα έπαιρναν από τη συμμετοχή τους στις διοργανώσεις της UEFA. Ηδη από την πρώτη χρονιά τα έσοδα των ομάδων προβλεπόταν να αγγίξουν τα 350 εκατ. δολάρια, πολύ πάνω από τα 240 εκατ. που έδινε η UEFA με τις νέες αλλαγές στο Champions League, ενώ είχε εξαγγελθεί και «μπόνους καλωσορίσματος» στις ομάδες που θα συμμετείχαν, το οποίο θα έφτανε τα 200 εκατ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι για την «JP Morgan» η στήριξη στην ESL δεν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που εμπλέκεται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Εδώ και μια 20ετία ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος λειτουργεί και ως το εφαλτήριο για μπάσιμο κυρίως Αμερικανών επιχειρηματιών και κεφαλαίων σε επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά του ποδοσφαίρου.

Η τράπεζα αποτέλεσε σύμβουλο της οικογένειας Γκλέιζερ όταν το 2003 αγόρασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ ο νυν αντιπρόεδρος της ομάδας Εντ Γούντγουορντ είναι πρώην στέλεχός της. Επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο (ως οικονομικός σύμβουλος) στις εξαγορές των ιταλικών ομάδων της Φιορεντίνα από τον Ιταλοαμερικανό επιχειρηματία Ρόκο Κόσιμο και της Ρόμα από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Νταν Φρίντκιν. Ο αμερικανικός οίκος έχει βοηθήσει επίσης τη Μίλαν και τη Ρόμα να πουλήσουν ομόλογα με εγγύηση μελλοντικά τηλεοπτικά έσοδα, και τη Ρεάλ Μαδρίτης να εξασφαλίσει κεφάλαια για την ανακαίνιση του γηπέδου της, «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέα φάση όξυνσης οι ανταγωνισμοί για τη διαχείριση(2023-12-30 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στη European Super League(2023-12-29 00:00:00.0)
Χρονιά όξυνσης των ανταγωνισμών για περισσότερα κέρδη(2021-12-24 00:00:00.0)
Προς «σχόλασμα» τα σχέδια για δημιουργία κλειστής Λίγκας(2021-04-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-06-14 00:00:00.0)
Παιχνίδια χρήματος και εξουσίας(1998-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ