Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ
Σε εγρήγορση οι Σύλλογοι και οι Ομάδες μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σύσκεψη στην Αττική

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα η Χριστίνα Σκαλούμπακα
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα η Χριστίνα Σκαλούμπακα
Με μεγάλη συμμετοχή, με διάθεση να ανέβει ο πήχης της δράσης και των πρωτοβουλιών, με αποφασιστικότητα να ενισχυθεί η συμβολή στις μάχες του επόμενου διαστήματος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Απρίλη η σύσκεψη των Συλλόγων και Ομάδων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στην Αττική.

Με παρακαταθήκη τη δραστηριότητα που ξεδίπλωσαν τους προηγούμενους μήνες, την προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έθεσαν στη λειτουργία τους οι συνθήκες της πανδημίας, αλλά και την αναμέτρηση με το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που πρόσθεσε ένα ακόμα «βαρίδι» στην κινητοποίηση και τη συμμετοχή των γυναικών, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες παίρνουν σήμερα θέση μάχης.

Στην ημερήσια διάταξη του προγραμματισμού της δράσης βρίσκονται οι πρωτοβουλίες μπροστά στην Πρωτομαγιά αλλά και απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα δίνει το δικό του μαχητικό "παρών" δίπλα στα εργατικά σωματεία στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική καταιγίδα», τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, παρουσιάζοντας την εισήγηση του προεδρείου. Κάλεσε τους Συλλόγους και τις Ομάδες να συμβάλουν με τη δυναμική τους παρουσία στον απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και τη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση θέλει να παγιώσει και να επεκτείνει το ωράριο - «λάστιχο»


«Οι διεκδικήσεις μας για το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ μπροστά στη μεγάλη επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενάντια στο 8ωρο, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οπως εξήγησε, με τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που δρομολογούνται «γίνεται και τυπικά νόμιμο το ξεχείλωμα της εργάσιμης μέρας, αυτό που η ΟΓΕ λέει ωράριο - "λάστιχο"». Γενικεύεται και παγιώνεται η ζοφερή πραγματικότητα που ήδη αντιμετωπίζουν πολλές εργαζόμενες, η πραγματικότητα που κατακερματίζει την προσωπική και την οικογενειακή τους ζωή και τις αναγκάζει να δουλεύουν «όπου, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης».

Οσον αφορά την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως «καινοτομία» και «ατομική επιλογή» τη 10ωρη εργασία και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, επισήμανε ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι «κάθε άλλο παρά ελεύθεροι είναι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας τους απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό».

Αντίστοιχα, τόνισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να καμουφλάρει τις αντιδραστικές ρυθμίσεις σερβίροντάς τες μαζί με τη θεσμοθέτηση άδειας πατρότητας και την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης κατά της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας που αντικατοπτρίζουν σύγχρονες ανάγκες μας», τόνισε και κατήγγειλε το γεγονός ότι «αντί η γνώση και η επιστήμη να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων και μείωσης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, γίνονται αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς, για την ένταση της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής απομόνωσης».

Μονόδρομος ο αγώνας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Στη σύσκεψη, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη συγκέντρωση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία και τους νέους κρίκους που προστίθενται στην αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, έγινε συζήτηση για την αξία της αποκάλυψης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου και τη σημασία να δυναμώσει ο αγώνας εναντίον τους μέσα από τις πρωτοβουλίες των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ.

«Οσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, τόσο περισσότερο το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα πρέπει να εντείνει την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΓΕ. «Ο αγώνας μας έχει σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Οχι μόνο δεν είναι μάταιος αλλά αποτελεί και μονόδρομο για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς ανισοτιμία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», πρόσθεσε.

«Οι εργαζόμενες γυναίκες δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από τις επενδύσεις και τα μερίδια των ομίλων που σουλατσάρουν στη Μεσόγειο ή στη Μαύρη Θάλασσα», από την εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες και παίρνει τα εύσημα του Στόλτενμπεργκ, οι λαϊκές ανάγκες τσακίζονται. Ενώ αποτελεί πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ταυτόχρονα μετατρέπεται σε πρώτο στόχο των αντίπαλων κέντρων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Χρ. Σκαλούμπακα κάλεσε τους Συλλόγους και τις Ομάδες να συνεχίσουν την προσπάθεια αποκάλυψης του ρόλου του ΝΑΤΟ στα μάτια των γυναικών, να έχουν σταθερά ανοιχτό το μέτωπό τους «ενάντια σε αυτούς που σπέρνουν τον πόλεμο μέσα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους σχεδιασμούς τους».

Εχει αξία να συμβάλλουν για να συνειδητοποιούν οι γυναίκες ότι «δεν αποτελεί διέξοδο η υποταγή στον αρνητικό συσχετισμό, καθώς η μοιρολατρία απέναντι στις εξελίξεις είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση».

Αποτίμηση της δράσης και των δυσκολιών με το βλέμμα στραμμένο στα νέα καθήκοντα

Η αποτίμηση της δράσης που ξεδιπλώθηκε τους προηγούμενους μήνες δεν έγινε μόνο από την εισήγηση του προεδρείου αλλά και από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν. Η συμμετοχή στις διεκδικήσεις με επίκεντρο την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι στοιχείο του απολογισμού της πλειοψηφίας των γυναικείων συλλόγων και ομάδων.

Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα η δράση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 8 Μάρτη, αποτέλεσε έναν ακόμα κρίκο στην οργάνωση της πάλης της ΟΓΕ με αιχμή τις διεκδικήσεις για την Υγεία, με στόχο να αναδειχθούν όλες οι πτυχές των σύγχρονων αναγκών των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.

Παίρνοντας τον λόγο στη σύσκεψη, οι γυναίκες αποτύπωσαν τη συμμετοχή των Συλλόγων και των Ομάδων τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται, τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στο μέτωπο αυτό, τη συζήτηση που άνοιξαν στις γειτονιές τους. Κοινή διαπίστωση ότι τα Κέντρα Υγείας και οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποβαθμισμένες ή ανύπαρκτες. Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται από την κυβέρνηση με γρήγορο ρυθμό σε νοσοκομεία μιας νόσου, κλείνοντας την πόρτα σε ασθενείς με άλλες παθήσεις.

Η συμμετοχή του Συλλόγου στο Πέραμα στις δράσεις που οργανώθηκαν μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής, η συγκέντρωση υπογραφών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τον Σύλλογο σε Αγίους Αναργύρους - Καματερό, το «παρών» που δίνει ο Σύλλογος στην Ελευσίνα στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μετατροπή του «Θριασίου» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid αλλά και η στήριξη του Συλλόγου στη Γλυφάδα στις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας ενάντια στο κλείσιμο της εφημερίας για ορθοπεδικά περιστατικά, είναι μερικά παραδείγματα της δράσης που αναδείχθηκαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες στις συνοικίες του Πειραιά και στους δήμους της Δυτικής Αθήνας δίνουν το δικό τους «παρών» στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην κατασκευή νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό και στο συνεχιζόμενο έγκλημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή, αντίστοιχα. Ενίσχυσαν επίσης με τις δυνάμεις τους τις κινητοποιήσεις σωματείων. Ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρθηκε στη σύσκεψη είναι η στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Διονύσου στις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data» ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων.

Αρκετές παρεμβάσεις στάθηκαν στη σημασία που έχουν η σωστή λειτουργία και η συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια, προκειμένου να ενισχύεται η συλλογικότητα στο σχεδιασμό, να οργανώνεται η συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να προετοιμάζεται η δράση, να ενημερώνονται όλα τα μέλη του Συλλόγου ή της Ομάδας και να παίρνουν μέρος.

Η πείρα του Συλλόγου του Μοσχάτου - Ταύρου ανέδειξε την προσπάθεια για καλύτερη επαφή με τα μέλη στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ ο Σύλλογος Γαλατσίου πρόβαλε την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου να σχεδιάσει πιο συγκεκριμένα, πιο στοχευμένα αλλά και με εφευρετικότητα τη δράση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ