Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΝΙΑ
Αφαιρεί από εκατοντάδες Σύρους άδειες παραμονής!

Συνεχίζεται η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, χαρακτηρίζοντας περιοχές της Συρίας «ασφαλείς»

Σκληρή αντιμεταναστευτική και απάνθρωπη πολιτική συνεχίζει να εφαρμόζει η (σοσιαλδημοκρατική) κυβέρνηση στη Δανία. Εκτός από τις προτάσεις για κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός συνόρων της ΕΕ, την απόφαση για συγκεκριμένα ποσοστά «μη δυτικών μεταναστών» που θα επιτρέπονται σε προάστια της Κοπεγχάγης, η δανέζικη κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ακόμη και περιοχές της Συρίας «ασφαλείς», αφαιρώντας από Σύρους τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Ακόμη και η Ευρωπαία επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Ιλβα Γιούανσον, εξέφρασε την «ανησυχία» της για την απόφαση των αρχών της Δανίας να αφαιρέσουν τις άδειες παραμονής τους από Σύρους, διότι χαρακτηρίζουν «ασφαλή» την κατάσταση στη Δαμασκό και τα περίχωρά της. Να σημειωθεί ότι η Δανία διαθέτει την επιλογή της διαφοροποίησης (option de retrait) από την πολιτική των Βρυξελλών σε ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου.

Η επίτροπος ανέφερε πως έλαβε τη διαβεβαίωση από μέρους των αρχών της Δανίας πως δεν θα υπάρξει «αναγκαστική επιστροφή» των ανθρώπων αυτών στη Συρία. Απλώς ...δεν θα τους επιτρέπεται πλέον «να πηγαίνουν να εργαστούν, ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ή να μαθαίνουν τη γλώσσα». Καθώς Κοπεγχάγη και Δαμασκός δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, οι Σύροι δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν παρά τη θέλησή τους στην πατρίδα τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη νέα στρατηγική με στόχο να αυξηθούν οι «οικειοθελείς επιστροφές» στις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν εξασφαλίζουν άδειες παραμονής στην ΕΕ και ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) ευρύτερο ρόλο στο πεδίο αυτό.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη τη «νέα στρατηγική» για την οικειοθελή επιστροφή και την επανένταξη, που την εμφανίζει ως βασικό στόχο στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Σε αυτήν υποτίθεται δημιουργούνται καλύτερες διαδικασίες και υποδομές για τα προγράμματα επιστροφής στις χώρες καταγωγής των μεταναστών και η Frontex, δηλαδή η συνοριοφυλακή της ΕΕ θα έχει τον κύριο ρόλο.

Επίσης, η Frontex πρωτοστατεί στις επιστροφές και απελάσεις όσων από τους πρόσφυγες και μετανάστες θα θεωρούνται ανεπιθύμητοι και δεν θα μπορούν να αιτηθούν άσυλο, όπως επιβεβαιώνει η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ