Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με μόλις τρεις μέρες λειτουργίας άρχισαν πάλι τα κρούσματα στα σχολεία

Μόλις τρεις μέρες είναι που λειτούργησαν τα σχολεία της επικράτειας και ήδη άρχισαν πάλι να κλείνουν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε προχτές ότι από τα self tests που έγιναν Κυριακή - Δευτέρα και τους επαναληπτικούς ελέγχους σε όσα από αυτά έδειξαν θετικό αποτέλεσμα, καταγράφηκαν πάνω από 700 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πανελλαδικά. Αυτοί, βέβαια, όπως προβλέπει η διαδικασία, δεν προσήλθαν στα σχολεία. Ωστόσο δεν λείπουν, μέσα σε τρεις μέρες λειτουργίας, και τα κρούσματα που πέρασαν το κατώφλι του σχολείου κι εντοπίστηκαν εκ των υστέρων. Ετσι, σύμφωνα με την ενημέρωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας χτες το απόγευμα, 52 σχολεία πανελλαδικά ήταν με κλειστά τμήματα ή και εξολοκλήρου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, ενώ τα 27 από αυτά βρίσκονται στην Αττική. Τα 13 από τα σχολεία που έχουν κλείσει τμήματά τους, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 23 του Μάη, πράγμα που σημαίνει ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι τα self tests από μόνα τους δεν επαρκούν.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όταν εντοπίζεται κρούσμα σε μαθητή κλείνει όλο το τμήμα για 14 μέρες και περνά σε τηλεκπαίδευση, γιατί οι μαθητές όλου του τμήματος θεωρούνται στενές επαφές του κρούσματος αφού δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις και δεν έχουν αραιώσει οι μαθητές στα τμήματα, όπως ζητούν μήνες τώρα εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και η εικόνα που έδιναν τις προηγούμενες μέρες τα σχολεία στο επιδημιολογικά επιβαρυμένο Μεσολόγγι, όπου αρχικά ο δήμος θέλησε να κρατήσει τα σχολεία κλειστά, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας όμως όρισαν ότι θα ανοίξουν κανονικά. Παρότι τα σχολεία άνοιξαν, ο φόβος που δημιουργεί η απουσία μέτρων οδήγησε πολλούς γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, με αποτέλεσμα π.χ. να υπάρχει σχολείο που από τους 75 μαθητές πήγαν για μάθημα μόνο οι 3 κι άλλα σχολεία που δεν πήγε κανένας μαθητής.

Στο μεταξύ, προβλήματα και δυσλειτουργίες δημιουργούνται και με τη δωρεάν διάθεση των self tests. Γονείς που δεν προμηθεύτηκαν από την προηγούμενη βδομάδα το πρώτο δωρεάν self test και πήγαν στα φαρμακεία το πρωί της Δευτέρας, μπορούσαν να πάρουν δωρεάν μόνο δύο self tests και έτσι αναγκάζονται να αγοράσουν το τρίτο self test που θα πρέπει να κάνει το παιδί τους την Κυριακή.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν με τα self tests και οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα φροντιστήρια. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», «κανένας υπάλληλος, από όσους έρχονται σε επαφή με όλους τους μαθητές όλων των τμημάτων, π.χ. στη γραμματεία, δεν δικαιούται test. Οι απόφοιτοι, που ξαναδίνουν εξετάσεις, δεν δικαιούνται test αν και πλέον παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα. Η πρώτη μέρα απέδειξε πως οι τόσες και τόσες διαφορετικές συμβάσεις εργασίας στην ιδιωτική Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις τόσες διαφορετικές άδειες των επιχειρήσεων, προκαλούν ένα ασύλληπτο μπάχαλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ