Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Αναχαιτίσεις στη Μαύρη Θάλασσα, προειδοποιήσεις στην Αρκτική

Η παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα έχει αυξηθεί φέτος κατά 25%, ενώ εντείνεται η ΝΑΤΟική δραστηριότητα

Συνεχίζεται από ΝΑΤΟ και Ρωσία η έντονη στρατιωτική κινητικότητα γύρω από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για το γεγονός ότι παραμένουν σε «θέση μάχης».

Ετσι, ενώ συνεχίζεται η κολοσσιαία ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «διαπίστωσε» πως παρά το γεγονός ότι «ορισμένες ρωσικές δυνάμεις έχουν μετεγκατασταθεί (σ.σ. από τα σύνορα με την Ουκρανία), οι εντάσεις παραμένουν υψηλές, επειδή η Ρωσία διατηρεί μεγάλο αριθμό δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων», κάτι που «εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία».

Την ίδια ώρα, την Τρίτη ένα περιπολικό πλοίο του γαλλικού Ναυτικού εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα, με τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας να σημειώνει ότι οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά. Χτες, στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η ρωσική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τρία γαλλικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο δε διοικητής της ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, στρατηγός Αλ. Ντβόρνικοφ, επικαλούμενος τη δραστηριότητα των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν αυξήσει φέτος την παρουσία τους στην περιοχή κατά 25%.

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποίησε την εκπαίδευσή του την τελευταία περίοδο υπό συνθήκες έντονης αντιπαράθεσης με τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που αναπτύσσονται στη Μαύρη Θάλασσα. Συνολικά, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας αφιέρωσε πάνω από 1.200 μέρες και διένυσε πάνω από 100.000 μίλια», είπε.

Εντάσεις για ΝΑΤΟικά υποβρύχια στη Νορβηγία

Τη διαμαρτυρία των κατοίκων της αρκτικής πόλης Τρόμσε στη Νορβηγία προκάλεσε τη Δευτέρα ο ελλιμενισμός του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «USS New Mexico», καθώς φοβούνται ότι εμπλεκόμενη στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς η χώρα τους γίνεται πιθανός στόχος σε περίπτωση σύγκρουσης.

Εμπειρογνώμονες και ΜΜΕ από τη Ρωσία είχαν φροντίσει προηγουμένως να προειδοποιήσουν ότι η παρουσία ΝΑΤΟικού πυρηνικού υποβρυχίου στο λιμάνι του Τρόμσε το καθιστά αυτόματα πρωταρχικό στόχο, το δε νορβηγικό έδαφος πιο ευάλωτο. Το Tρόμσε είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στη βόρεια Νορβηγία και η τρίτη μεγαλύτερη βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μετά τις ρωσικές πόλεις Μουρμάνσκ και Νορίλσκ.

Από την πλευρά του ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας, Φρανκ Μπάκε - Γένσεν, χαρακτήρισε τις ρωσικές δηλώσεις μια προσπάθεια η Ρωσία να αποκτήσει «δικαίωμα βέτο», να παρέμβει στην πολιτική ασφαλείας της Νορβηγίας και να «μας απομονώσουν από τους συμμάχους μας». Αρνήθηκε δε ότι η διευρυμένη συνεργασία με το ΝΑΤΟ γενικά και τις ΗΠΑ ειδικότερα, η οποία περιλαμβάνει χρήση του λιμανιού, συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην έχουμε καλή κατανόηση της κατάστασης για το τι συμβαίνει στις γύρω περιοχές», ισχυρίστηκε.

Νωρίτερα φέτος, βομβαρδιστικά των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν στην αεροπορική βάση Ερλαντ, ενώ τον περασμένο μήνα Νορβηγία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο για διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις ραντάρ και εκ περιτροπής παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει διπλωμάτη από την ρουμανική πρεσβεία, σε αντίποινα για την απόφαση της Ρουμανίας να απελάσει Ρώσο διπλωμάτη.

Συνομιλία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 20 Μάη στο Ρέικιαβικ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Αρκτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζητήθηκαν τα περιθώρια συνεργασίας στο Αρκτικό Συμβούλιο, την προεδρία του οποίου αναλαμβάνει η Ρωσία, αλλά και το ενδεχόμενο μιας Συνόδου Κορυφής των Προέδρων των δύο χωρών, για την οποία πραγματοποιούνται εδώ και καιρό διερευνητικές επαφές. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις και οι θέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας αναφορικά με την Κορεατική Χερσόνησο, τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη «στρατηγική σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ