Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τρελά κέρδη για τους «επενδυτές», στους εργαζόμενους ο λογαριασμός

Τεράστια αύξηση των εγκατεστημένων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών καταγράφεται και το 2020 σε ολόκληρη τη χώρα, με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους να αξιοποιούν στο έπακρο το «φιλικό» προς αυτούς θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπήρχε και που με τους νέους περιβαλλοντοκτόνους νόμους της ΝΔ, σε συνέχεια φυσικά των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ακόμη περισσότερο «γην και ύδωρ» για «πράσινες μπίζνες».

Χαρακτηριστικά είναι τα σχετικά στοιχεία που καταγράφονται στη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Σύμφωνα με αυτά, η αιολική ισχύς το 2020 ξεπέρασε τα 4.000 MW φτάνοντας τα 4.114 MW, ενώ παράλληλα κατά το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 517,5 MW, εξέλιξη που συνιστά αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019. Συνολικά, το τέλος του 2020, τα αιολικά πάρκα που βρίσκονταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν ισχύος 4.113,5 MW.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των ανεμογεννητριών σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 1.678 MW (41% του συνόλου), και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 619 ΜW (15%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 485 MW (12%). Στους πέντε κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 50% της συνολικής ισχύος, κατατάσσονται η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» με 665 MW (16,2%), ο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» με 482 MW (11,7%), η «ENEL Green Power» με 368 MW (8,9%), η EREN με 283 MW (6,9%) και η «Iberdrola Rokas» με 271 MW (6,6%). Ως προς τον αριθμό εγκαταστάσεων εντός του 2020, οι περισσότερες υλοποιήθηκαν από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» (111 MW, 21,5%) και τον «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» (89,6 MW, 17,3%).

Σε ό,τι αφορά τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, την εγχώρια αγορά μονοπωλούν πέντε όλες κι όλες εταιρείες, με σαφές προβάδισμα στη δανέζικη «Vestas» με μερίδιο ισχύος 45,5%, ακολουθούν οι γερμανικές «Enercon» (26,2%), «Siemens - Gamesa» (16,1%) και «Nordex» (5,4%), ενώ ισχυρό «μπάσιμο» τα τελευταία χρόνια κάνει και η αμερικανική «GE Renewable Energy», η οποία έφτασε σε σύντομο χρονικό διάστημα το 3,7%.

Ανάλογη αύξηση παρουσιάζουν φυσικά και τα φωτοβολταϊκά, τα οποία επίσης ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρη τη χώρα, πλέον και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας μετά τις σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), 780 συστήματα συνολικής ονομαστικής ισχύος 453,8 MWp εγκαταστάθηκαν τον περασμένο χρόνο, που αν και δεν διασυνδέθηκαν με το σύστημα εντός του 2020 (βρίσκονται σε φάση αναμονής και ορισμένα ήδη έχουν διασυνδεθεί), το μέγεθός τους δείχνει τις πωλήσεις εξοπλισμού και τον αριθμό συστημάτων. Γενικά, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΦ, το 2020 η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 17 MWp νέων συστημάτων με ενεργειακό συμψηφισμό ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ της κατηγορίας αυτής στα 51 MWp. Συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών το 2020 είχε φτάσει τα 3.742 MWp, ενώ αντίστοιχα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών τα 3.288 ΜWp.

Ερχονται και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Η ενεργειακή «δίψα» της ΕΕ, σε συνδυασμό με την επιθυμία της να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές στερεών καυσίμων (για τις οποίες ακόμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία), αλλά και με την επιθυμία των ομίλων της να βρεθούν στη θέση του οδηγού στην παγκόσμια κούρσα «πράσινων» τεχνολογιών και επενδύσεων, επιβάλλει την εκμετάλλευση κάθε πιθανής επονομαζόμενης «καθαρής» ενεργειακής πηγής. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της θεωρεί ότι η σημαντικότερη πηγή Ενέργειας έως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, κι έτσι έχει δώσει ανάλογες κατευθύνσεις για υποστήριξη τέτοιων επενδύσεων. Στην Ελλάδα το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς, αφού τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στα συρτάρια είναι πολλά και υψηλού κόστους.

Η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρός της, προχωρά σε συνεργασία με την κοινοπραξία «Ocean Winds», στην οποία συμμετέχουν η πορτογαλική «EDP Renewables» και η γαλλική «Engie», προκειμένου να υλοποιήσει αντίστοιχα έργα και στη χώρα μας, με έμφαση στα πλωτά αιολικά δεδομένου του μεγάλου βάθους των ελληνικών θαλασσών. Θυμίζουμε επίσης ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε υποβάλει αιτήσεις αδειοδότησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΤΕΡΝΑ για την υλοποίηση εγκατάστασης θαλάσσιου αιολικού 450 MW στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Ανατολικής Αττικής, και ακόμα για μία εγκατάσταση ισχύος 585 MW στο Θρακικό Πέλαγος, περιοχή όπου ανάλογα σχέδια φέρεται να υπάρχουν και από τον όμιλο Κοπελούζου, για εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 216 MW. Στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου, στρέφεται το ενδιαφέρον της «RF Energy» (όμιλος Ρέστη) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 498,15 MW. Προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός των 6 ναυτικών μιλίων και θα αποτελείται από 33 έως 36 ανεμογεννήτριες ισχύος 14 - 15 MW έκαστη. Ενα μεγάλο πρότζεκτ θαλάσσιου αιολικού σχεδιάζει και η νορβηγική εταιρεία «Equinor», η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών στον κόσμο. Το σχέδιό της εντοπίζεται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου.

Αυξήσεις στα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια η άλλη όψη των «πράσινων» μπίζνες

Και ενώ οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις για τις «πράσινες μπίζνες» με βάση και το Ταμείο Ανάκαμψης πέφτουν με τη «σέσουλα» στους ενεργειακούς ομίλους, και η Ελλάδα από τα τέλη του περασμένου έτους έχει μπει για τα καλά υπό καθεστώς «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού, με τις τιμές να «παίζονται» καθημερινά μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο που λειτουργεί στο πλαίσια του «μοντέλου - στόχου» (target model) της ΕΕ, οι τιμές των τιμολογίων ηλεκτρισμού όχι μόνο δεν βλέπουν την παραμικρή μείωση, όπως έλεγε η προπαγάνδα που συνόδευε την «απελευθέρωση», αλλά αντίθετα αυξάνονται.

Μόλις την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε τη μέθοδο των «διαρροών» στον Τύπο για να ανακοινώσει τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, έως και 7%, υποτίθεται ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου που καταγράφουν οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα στα χρηματιστήρια ρύπων, και ενώ είναι γνωστό ότι οι υπόλοιποι προμηθευτές ήδη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις με το ίδιο πρόσχημα. Το προκλητικό βέβαια στην όλη υπόθεση είναι ότι την ίδια στιγμή καταγράφεται τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην εγχώρια τελική κατανάλωση, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, αυτήν την περίοδο σημειώνονται «ρεκόρ καθαρής Ενέργειας», οπότε οι ΑΠΕ φτάνουν να καλύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 63% της συνολικής ζήτησης.

Με λίγα λόγια, ενώ και το «μοντέλο στόχος» της ΕΕ ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ και πάνω από 6 μήνες, αλλά και οι ΑΠΕ αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην παραγωγή ηλεκτρισμού, οι τιμές του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά όχι μόνο δεν μειώνονται ή μένουν σταθερές, αλλά συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά ότι το «πράσινο νέο ντιλ» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σηματοδοτεί γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό, πλάι φυσικά στις χιλιάδες απολύσεις και στο τσάκισμα δικαιωμάτων στον κλάδο.


Φ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ