Κυριακή 27 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η εμπορευματοποίηση της Υγείας στο προσκήνιο

Το θέμα της Υγείας και του δημόσιου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκεται ούτως ή άλλως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η κυβέρνηση με το σύνθημα για ένα «νέο ΕΣΥ» προχωράει συστηματικά στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης. Το πιο πρόσφατο και αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι η λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ομως, η πολιτική αυτή έχει συνέχεια αφού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από τη μια, υπόσχεται να κάνει «σουίτες» στα νοσοκομεία και, από την άλλη, υποβαθμίζει με κάθε τρόπο τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» την περασμένη Τετάρτη περιγραφόταν η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Τη μέρα εκείνη εξετάστηκαν περισσότεροι από 1.500 ασθενείς, έγιναν συνολικά 285 εισαγωγές και από αυτούς οι 165 νοσηλεύτηκαν σε φορεία στους διαδρόμους των τμημάτων και των κλινικών!

Και ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να παρουσιάσει την αντιπαράθεσή του με τους καθηγητές της Ιατρικής ως το μείζον πρόβλημα του συστήματος Υγείας. Με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης ένα θέμα, το οποίο, πέραν των όποιων παρενεργειών του στη λειτουργία των νοσοκομείων, παρουσιάζεται κατ' αυτό τον τρόπο, που αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως προπέτασμα καπνού για την προώθηση της εμπορευματοποίησης στο χώρο της Υγείας. Μια πολιτική που είναι στενά δεμένη με τη γενικότερη πολιτική ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι είναι και οι βασικοί αιμοδότες του δημόσιου συστήματος Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ