Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ»
Κάλεσμα στήριξης στους αυτοαπασχολούμενους συμβολαιογράφους

Αρχαιρεσίες για τον Σύλλογο Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου

Την Κυριακή 30 και τη Δευτέρα 31 Μάη διεξάγονται αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου και συμβούλων στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Οι εκλογές διεξάγονται στην έδρα του Συλλόγου (οδός Γ. Γενναδίου αριθμ. 4, Αθήνα), ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τους συμβολαιογράφους των νησιών ή/και σε περίπτωση αποδεικνυόμενου σοβαρού κωλύματος (κύρια για λόγους υγείας).

Στις εκλογές συμμετέχει και καλεί σε υπερψήφισή της η «Αγωνιστική Κίνηση Συμβολαιογράφων», με υποψήφιους συμβούλους τους Παναγιώτη Δάλλα, Κωνσταντία Καλογήρου και Σταυρούλα Μαλαγάρη. Συμμετέχουν ακόμα άλλοι τρεις συνδυασμοί, μεταξύ των οποίων ο συνδυασμός του απερχόμενου προέδρου Γεωργίου Ρούσκα.

Με τη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Κίνηση Συμβολαιογράφων» καλεί τους συμβολαιογράφους με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να θέσουν ως κριτήριο ψήφου το σύνολο των σύγχρονων αναγκών τους, να δυναμώσουν τη φωνή της διεκδίκησης για τα συμφέροντά τους, αψηφώντας το καλλιεργούμενο κλίμα της αποχής. Αναδεικνύει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο αυτοαπασχολούμενος συμβολαιογράφος, με αποτέλεσμα εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σε σχέση με τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», που εφαρμόζεται εκτεταμένα και στις συμβολαιογραφικές υπηρεσίες, σημειώνει ότι έχει αποδειχθεί ένας «Γολγοθάς» για τους εργαζόμενους και για τον ίδιο τον συμβολαιογράφο, ο οποίος καλείται να διεκπεραιώσει μια σειρά από υπηρεσίες φορολογικού χαρακτήρα και μάλιστα υπό την απειλή προστίμων σε περίπτωση λάθους, εκτελώντας ουσιαστικά χρέη «φοροεισπράκτορα».

Ασκώντας κριτική στις δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, εξηγεί ότι αυτές έχουν ως προμετωπίδα τους τον στόχο της διευκόλυνσης των μεγάλων επενδύσεων και καλλιεργούν συντεχνιακές και διαχειριστικές λογικές γύρω από αυτόν. Ομως, στον στόχο αυτό δεν έχει θέση ούτε συμφέρον ο αυτοαπασχολούμενος συμβολαιογράφος που «αγωνίζεται να κρατήσει το γραφείο του ανοιχτό, δεν έχει θέση κανένας συνάδελφος που αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως νομικού, στο πλάι της πλειοψηφίας των εργαζομένων που στενάζουν, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, που στερούνται ελεύθερους χώρους αναψυχής και πράσινου, την ώρα που τεράστια φιλέτα γης μετατρέπονται σε καζίνο, λουξ ξενοδοχεία και μαρίνες για γιοτ (βλ. Ελληνικό). Αυτός ο "«επενδυτικός παράδεισος" απευθύνεται στη μειοψηφία των μεγάλων συμβολαιογραφικών γραφείων και των εταιρειών που θα αναλάβουν να τον υπηρετήσουν».

Στον αντίποδα, η «Αγωνιστική Κίνηση Συμβολαιογράφων» υπογραμμίζει ότι «η λογική μας δεν μπορεί να είναι το παζάρεμα νέας συμβολαιογραφικής ύλης, για να αποδεχτούμε να γίνουμε φοροεισπράκτορες του κράτους και τσιράκια των τραπεζών, βγάζοντας στο σφυρί τα σπίτια του λαού!».

Τέλος, προβάλλει ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για την απλοποίηση της κατάρτισης συμβολαιογραφικής πράξης και την αποσύνδεσή της από την είσπραξη φορολογικών βαρών, την απαλλαγή των συμβολαιογράφων από την ευθύνη για υπηρεσίες φορολογικού χαρακτήρα και την απειλή προστίμων, την απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά και την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του «Ιδιώνυμου» ενάντια σε όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, τη μείωση των τελών καταχώρησης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και τα Υποθηκοφυλακεία, καθώς και αιτήματα για την οικονομική ενίσχυση των συμβολαιογράφων με τα χαμηλότερα εισοδήματα για την κάλυψη επειγουσών αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, όπως και για την αγορά του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού, για αφορολόγητο όριο, υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και της δωρεάν περίθαλψης, προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ