Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Διεργασίες γύρω από τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Απορρίπτει τη φιλοξενία αμερικανικής βάσης το Πακιστάν - «Προειδοποιήσεις» από τους Ταλιμπάν

«Υπό την πρωθυπουργία του Ιμράν Καν δεν θα υπάρξει αμερικανική βάση σε πακιστανικό έδαφος», δήλωσε προχτές στην πακιστανική Γερουσία ο ΥΠΕΞ της χώρας Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, με φόντο τις συζητήσεις που αναθερμαίνονται για την «επόμενη μέρα» της στρατιωτικής παρουσίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ασία.

Ενώ η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν συνεχίζεται με εκφράσεις «ανησυχίας» για το «έλλειμμα ασφαλείας» που θα μείνει, «φουντώνουν» δημοσιεύματα για παζάρια που η Ουάσιγκτον μεθοδεύει για τη δημιουργία νέων βάσεων σε χώρες της περιοχής.

Σχολιάζοντας αναφορές σε βάση που οι ΗΠΑ διατηρούσαν στο Πακιστάν παλιότερα, όταν το Ισλαμαμπάντ είχε στηρίξει την «περικύκλωση» της Σοβιετικής Ενωσης, ο Κουρέσι σχολίασε: «Ξεχάστε το παρελθόν!». Και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε τη χρήση drones, ούτε ενδιαφερόμαστε για την παρακολούθηση drones άλλων». Ακόμα, ο Κουρέσι χαρακτήρισε «αβάσιμα» και «κερδοσκοπικά» τα ρεπορτάζ που επιμένουν ότι το Ισλαμαμπάντ συνεχίζει να διαπραγματεύεται τρόπους πιθανής διευκόλυνσης των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» που οι ΗΠΑ πιθανώς διεξάγουν στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σημείωσε ότι «το Πακιστάν διαδραματίζει το ρόλο του» όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής, αλλά και ότι «υπάρχουν πράγματα (που προχωρούν) και δεν είναι ορατά στο ευρύ κοινό, αλλά η ιστορία θα καταγράψει το ρόλο που το Πακιστάν διαδραματίζει και πρέπει να διαδραματίσει».

Από τη μεριά της Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε στις αρχές της βδομάδας ότι «προφανώς διεξάγονται διπλωματικές διαβουλεύσεις που συνεχίζονται και δεν έχουν ολοκληρωθεί (...) διερευνούμε ένα εύρος επιλογών και ευκαιριών ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μια αξιόπιστη και βιώσιμη "αντιτρομοκρατική" ικανότητα (...) Η απόκτηση βάσεων εκτός συνόρων είναι μόνο μία από αυτές».

Καθώς οι απευθείας επαφές ΗΠΑ - Πακιστάν συνεχίζονται, ανεξάρτητα από τριβές, στις 24 Μάη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πακιστανό επιτελάρχη Καμάρ Τζαβέντ Μπάζουα με θέμα «Κοινά περιφερειακά συμφέροντα και στόχους». Αμερικανική ανακοίνωση εξηγούσε ότι ο Οστιν «εξέφρασε την επιθυμία του για συνέχιση της οικοδόμησης της διμερούς σχέσης».

Στο μεταξύ, ασιατικά ΜΜΕ επανέρχονται σε «κρούσεις» των ΗΠΑ προς Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν για να φιλοξενήσουν αμερικανικά στρατεύματα, τις οποίες μάλιστα προ ημερών σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ, υποστηρίζοντας ότι Τασκένδη και Ντουσάνμπε «ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».

Οι δε Ταλιμπάν προειδοποίησαν χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν ότι θα διέπρατταν «ιστορικό λάθος» αν δέχονταν αμερικανικές βάσεις σε εδάφη τους. «Ζητάμε από τις γειτονικές χώρες να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι «οι Αφγανοί μουτζαχεντίν δεν θα μείνουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την πρόκληση», αλλά και ότι «αναμένουμε από τις άλλες χώρες να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους και ο εναέριος χώρος τους εναντίον μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ