Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - EE - G7
Η αντιπαράθεση με Κίνα - Ρωσία «πρώτο θέμα» στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής

Την «ανησυχία» του για την εντεινόμενη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ

Copyright 2021 The Associated

Την «ανησυχία» του για την εντεινόμενη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ
Με αλλεπάλληλες συναντήσεις, επαφές και συνομιλίες προετοιμάζονται οι διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής που πραγματοποιούν την επόμενη βδομάδα το G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ - ΕΕ, καθώς και η συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Ρωσίας.

Στην πρώτη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Ευρώπη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο επίκεντρο μπαίνει η προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους και να «αναθερμάνουν» το ευρωατλαντικό μπλοκ, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση πρώτα και κύρια με την Κίνα, καθώς και τη Ρωσία.

«Ανησυχία» για την «όλο και πιο έντονη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας»

Οι εν λόγω στοχεύσεις επιβεβαιώθηκαν καθαρά και στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν.

Καθόλου τυχαία, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο Στόλτενμπεργκ εστίασε στην αντιμετώπιση της Κίνας, σημειώνοντας: «Η Κίνα θα έχει σύντομα τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - έχουν ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο Ναυτικό, επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά δεν μοιράζονται τις αξίες μας».

Υποστήριξε επίσης τη διττή προσέγγιση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, περί παράλληλου διαλόγου αλλά και διατήρησης της «αποτρεπτικής ισχύος» απέναντί της, σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική στρατηγική «Ατζέντα 2030».

Αντίστοιχα, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για «νέους κινδύνους» και «προκλήσεις για το ΝΑΤΟ», από το γεγονός ότι «η Ρωσία και η Κίνα διατηρούν εδώ και κάποιο χρόνο μια συνεργασία όλο και πιο έντονη, τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο». Οι εν λόγω συγκλίσεις, βέβαια, παρά τις υπαρκτές διαφορές Πεκίνου και Μόσχας, «τροφοδοτούνται» ακριβώς από τις οξυμένες παρεμβάσεις, κυρώσεις κ.λπ. από τις ΗΠΑ και τον ευρωατλαντικό άξονα, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε επιδείξει «αποφασιστικότητα» να συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους για να στηρίξει τις επτά δεκαετίες «επιτυχίας» του ΝΑΤΟ στην «προστασία της διατλαντικής ασφάλειας και των δημοκρατικών αξιών»...

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, συναντώντας τον γγ του ΝΑΤΟ στο Πεντάγωνο, υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η διατήρηση της στρατιωτικής αξιόπιστης ΝΑΤΟικής «αποτρεπτικής ισχύος», ώστε εάν «αποτύχει» η «αποτροπή» να υπάρχει ετοιμότητα για μάχη. Επικρότησε εξάλλου την για έβδομη συναπτή χρονιά αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Ευρωπαϊκή περιοδεία» Μπάιντεν με ενιαία στόχευση

Η περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου στην Ευρώπη ξεκινά την Παρασκευή με τη μετάβασή του στην Κορνουάλη της Αγγλίας, για τη Σύνοδο Κορυφής του G7 (11 - 13/6). Στην ατζέντα κυριαρχούν τα ζητήματα ενίσχυσης των καπιταλιστικών οικονομιών του G7, με διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια και διατήρησης του πλεονεκτήματος στον ανταγωνισμό με την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η περιβόητη «πράσινη» ανάπτυξη, τάχα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο εκσυγχρονισμός και η συνδεσιμότητα των υποδομών με πυρήνα το αντίστοιχο σχέδιο των ΗΠΑ κ.ά., αλλά και η συμφωνία για έναν διεθνή εταιρικό φόρο, για τη διασφάλιση πόρων κρατικής στήριξης αυτών των σχεδιασμών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο «οικοδεσπότης» Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, δηλώνει ότι φιλοδοξεί να πετύχει την έγκριση ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» για «αναπτυσσόμενες» χώρες σε Αφρική και σε τμήματα της Ασίας, ώστε να επωφεληθούν δυτικά μονοπώλια, κερδίζοντας πόντους στον ανταγωνισμό με το Πεκίνο.

Στις 14 Ιούνη ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με το περιεχόμενο που προαναφέρθηκε, για τη στρατιωτική ενίσχυση της λυκοσυμμαχίας απέναντι στους «νέους κινδύνους» που θέτει ο ανταγωνισμός με Κίνα και Ρωσία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Σάλιβαν, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν ξανά ζήτημα καταμερισμού των βαρών και συμβολής στις ασκήσεις και τις επιχειρήσεις της συμμαχίας.

Στις 15 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ, επίσης στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της περιβόητης «αναθέρμανσης» της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ενώ παραμένουν σημαντικές ενδοαστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της.

Σε ένα τέτοιο φόντο, τέλος, στις 16 Ιούνη ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στη Γενεύη, ενώ εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση και με τη Μόσχα γύρω από μια σειρά κρίσιμων μετώπων (βλ. σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ