Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υποχρηματοδότηση, κατηγοριοποίηση και σκυφτοί δάσκαλοι στα «αυτόνομα» σχολεία

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης από εκπαιδευτικά σωματεία τη Δευτέρα

Με νέα μέτρα που υπονομεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, εντείνουν τις ανισότητες, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών για να υλοποιούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, συνεχίζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση η κυβέρνηση.

Επόμενος σταθμός είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προωθεί στρατηγικές επιλογές όπως η λεγόμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας που οδηγεί σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, «απαλλαγή» του κράτους από τις υποχρεώσεις του για χρηματοδότηση, στελέχωση κ.τ.λ., ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των σχολείων και της μόρφωσης των παιδιών από τις τσέπες των γονιών τους. Η κυβέρνηση έρχεται παράλληλα πιο αποφασιστικά να προωθήσει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τον ασφυκτικό έλεγχο ως προς την υλοποίηση των αντιδραστικών πολιτικών που αποφασίζονται για το σχολείο. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις δομές της Εκπαίδευσης και τις επιλογές στελεχών, στο πλαίσιο υλοποίησης της αυτονομίας και της αξιολόγησης, ενώ περιλαμβάνονται και διατάξεις για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη βδομάδα. Ωστόσο, τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, είναι ρυθμίσεις που έχουν απορριφθεί από τον εκπαιδευτικό κόσμο που έχει αποκαλύψει τις πραγματικές στοχεύσεις των μέτρων.

Οργανώνοντας την απάντηση απέναντι και στο νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα, Πρωτοβάθμια Σωματεία Εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών καλούν σε σύσκεψη ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Αττικής τη Δευτέρα 28 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο της ΠΕΚΑΜ (Αγίων Ασωμάτων 31).

«Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας μέσα στο κατακαλόκαιρο κλιμακώνουν την επίθεσή τους στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Αφού προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας με αφορμή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, έρχονται σαν τον κλέφτη, με κλειστά σχολεία, να φέρουν νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο», αναφέρεται σε καλέσματα σωματείων, τα οποία σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «καίγονται να περάσουν τις αντιδραστικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα με την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων, να προχωρήσουν την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να κλείσουν σχολεία, μέσω συμπτύξεων και συγχωνεύσεων. Ολα αυτά τη στιγμή που θα έπρεπε, ως οφείλουν, να πάρουν μέτρα, για να βοηθήσουν τους μαθητές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την περίοδο της πανδημίας».

Ενώ τονίζουν πως δεν χωρά καμία αυταπάτη: «Η ατομική αξιολόγηση και η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας στοχεύουν σ' ένα σχολείο της υποχρηματοδότησης και της κρατικής ανευθυνότητας με τον δάσκαλο σκυφτό και υποταγμένο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ