Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία στην προσφυγική δομή στο Κλειδί

Τη δομή προσφύγων στη θέση Κλειδί του δήμου Σιντικής Σερρών επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Διαπίστωσε ότι εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης λόγω της έλλειψης βασικών υποδομών και έντονη η επιθυμία των προσφύγων να φύγουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η δομή, κυριολεκτικά μέσα σε μια χαράδρα σε ορεινό όγκο της περιοχής, είναι από τη φύση του ακατάλληλο για να στεγαστεί η δομή, που αρχικά δημιουργήθηκε ως προσωρινή για ένα μήνα και στη συνέχεια μετατράπηκε σε «μόνιμη».

Η ζέστη το καλοκαίρι είναι τόσο υψηλή που δεν μπορεί να γίνει υποφερτή από κανέναν. Υπήρξε επίσης προβληματισμός γιατί επιλέχθηκε η θέση στο Κλειδί, μιας που ανήκει σε περιοχή που προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000».

Αντίστοιχα και τις υπόλοιπες εποχές, τα καιρικά φαινόμενα είναι τόσο έντονα που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες ζωής των προσφύγων. Απορίας άξιο είναι πως ενώ η δομή λειτουργεί από τον Μάρτη του 2020, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η παράδοση του έργου (συνεχίζονται να γίνονται επεκτάσεις και παρεμβάσεις στο χώρο).

Στις συζητήσεις με τους υπεύθυνους της δομής τέθηκε το ζήτημα για τη βιολογική επεξεργασία των λυμάτων και των απορριμμάτων που συλλέγονται καθημερινά. Επιβεβαιώθηκε η εικόνα πως η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων θέλουν να φύγουν σε ευρωπαϊκές χώρες, να συνενωθούν με τις οικογένειές τους, να μπορέσουν να εργαστούν για να βιοποριστούν με αξιοπρέπεια. Εγινε γνωστό ότι ένα μέρος των προσφύγων εργάζεται εποχιακά, σε αγροκτήματα που χρειάζονται εργατικό δυναμικό. Σχετικά με τα ανήλικα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή, τα οποία αποτελούν περίπου το 1/4 του συνόλου των προσφύγων, υπήρξε ενημέρωση πως από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει νηπιαγωγείο εντός της δομής, ενώ τα μεγαλύτερα ηλικιακά παιδιά θα παρακολουθήσουν μαθήματα στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ