Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενέκρινε στρατιωτική αποστολή στη Μοζαμβίκη

Την έναρξη μίας ακόμα ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Αφρική σηματοδοτεί η έγκριση της ανάπτυξης στρατιωτικής αποστολής στη Μοζαμβίκη, με το πρόσχημα της «εκπαίδευσης» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Το σχέδιο αναμένεται να επικυρωθεί από τους ΥΠΕΞ στο συμβούλιο της 12ης Ιούλη, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, ενώ μένει επίσης να διευκρινιστούν το μέγεθος της αποστολής, η διάρκειά της και άλλες λεπτομέρειες.

Ηδη Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Λουξεμβούργο εξέφρασαν βούληση να συμμετέχουν, ενώ η Πορτογαλία, της οποίας πρώην αποικία ήταν η Μοζαμβίκη, έχει γνωστοποιήσει ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει τους μισούς στρατιωτικούς της δύναμης. Εχει ήδη στείλει στρατιωτικούς με «εκπαιδευτικό» και «συμβουλευτικό» ρόλο στη Μοζαμβίκη, μετά την επίθεση στην Πάλμα στις 24/5 από τζιχαντιστές στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο. Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός «Total» έχει αναλάβει στη συγκεκριμένη περιοχή μεγάλο έργο εξόρυξης και υγροποίησης φυσικού αερίου, αξίας περίπου 17 δισ. ευρώ.

Την 24η Ιούνη η «Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής» (ΚΑΜΑ) αποφάσισε επίσης να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι μάχες μεταξύ κυβερνητικού στρατού και τζιχαντιστών συνεχίζονται. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Μοζαμβίκης ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι 156 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχες με «τρομοκράτες» στην επίμαχη επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ