Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας για τη νέα «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση

Δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού του Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν

Copyright 2021 The Associated

Δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού του Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν
Οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας, Λ. Οστιν και Χ. Ακάρ, θα έχουν σήμερα επικοινωνία για τους όρους της νέας «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ετοιμάζουν στο Αφγανιστάν, με τουρκικά στρατεύματα να αναλαμβάνουν την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η εξελισσόμενη «αποχώρηση» των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν εντάσσεται σε μια προσπάθεια αναδιάταξης των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, με βασικό ζητούμενο την «αντιμετώπιση» της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου παζαριού Αγκυρας - ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν φέρνουν ένα νέο «ντόμινο» ιμπεριαλιστικών διεργασιών και παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Μπάσιμο» Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με το Τατζικιστάν

Ηδη, η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων συνοδεύεται από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων αφγανικού στρατού - Ταλιμπάν. Τις τελευταίες μέρες οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος εδαφών στη μεθόριο με το Τατζικιστάν, στο οποίο μάλιστα κατέφυγαν πολλά μέλη του αφγανικού στρατού.

Οι εξελίξεις αυτές έδωσαν αφορμή και στη Ρωσία να διαμηνύσει την ετοιμότητά της για παρέμβαση (όπως άλλωστε ήδη αναπτύσσει σε πολλά επίπεδα), επικαλούμενη και τη συμμετοχή του Τατζικιστάν στον «Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας» (όπου συμμετέχουν Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν).

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τατζίκο ομόλογό του Εμ. Ραχμόν τόνισε ότι η Μόσχα θα βοηθήσει το Τατζικιστάν να «αντιμετωπίσει τις συνέπειες» από τις εξελίξεις.

Σημειωτέον ότι η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν και, χτες, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα που σταθμεύουν σε αυτή προχώρησαν σε ασκήσεις με εκτοξεύσεις πυραύλων αέρος - εδάφους.

Είχε προηγηθεί εντολή του Τατζίκου Προέδρου για επιστράτευση 20.000 εφέδρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Τα δικά του μηνύματα έστειλε μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε επαφές με χώρες της περιοχής για μία πολιτική διευθέτηση στο Αφγανιστάν και να αποφευχθεί ένας πιθανός εμφύλιος».

Ο Καν μίλησε από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Γκουαντάρ, στα νοτιοδυτικά, όπου εγκαινιάστηκαν νέα έργα, σε μια βιομηχανική ζώνη που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε κρίσιμο κόμβο για όλη την περιοχή, με μεγάλες επενδύσεις κινεζικών κεφαλαίων.

Ο Καν είπε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με τον νέο Πρόεδρο του Ιράν, Ι. Ρεϊσί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ