Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες κινήσεις και «ανησυχίες» στο σύνθετο παζάρι

Το Ιράν ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι σχεδιάζει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου έως και 20% για καύσιμα αντιδραστήρων, σε μια κίνηση ενταγμένη στο σύνθετο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ γύρω από την αναβίωση της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, γνωστής ως JCPOA.

Για σοβαρή παραβίαση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, αναφέροντας ότι το Ιράν «δεν έχει αξιόπιστη πολιτική ανάγκη» για τέτοια παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο «αποτελεί βασικό βήμα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου». Εκφράζουν «βαθιά ανησυχία», με δεδομένο και το ότι «δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για την αναβίωση της JCPOA».

Οι ΗΠΑ, που αποχώρησαν από τη Συμφωνία επί κυβέρνησης Τραμπ και τους τελευταίους μήνες διαπραγματεύονται «έμμεσα» με την Τεχεράνη τους όρους για την επιστροφή τους και την άρση κάποιων από τη σωρεία κυρώσεων που έχουν επιβάλει στο Ιράν, χαρακτήρισαν την κίνηση της Τεχεράνης «ένα ακόμα ατυχές βήμα προς τα πίσω».

Η Ρωσία από την πλευρά της, με παρέμβαση του πρέσβη της στην ΙΑΕΑ Μ. Ουλιάνοφ, επεσήμανε τόσο τις κινήσεις της Τεχεράνης όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν, καταλήγοντας ότι «η μόνη διέξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη χωρίς καθυστέρηση και η πλήρης αναβίωση της JCPOA».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ