Σάββατο 10 Ιούλη 2021 - Κυριακή 11 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από τις αφγανικές υποθέσεις... »

Την περασμένη Τρίτη η κινεζική εφημερίδα «Global Times», σε κεντρικό άρθρο για τις εξελίξεις στην Κεντρική Ασία, σημείωνε: «Ως σημαντικός γείτονας του Αφγανιστάν και μια μεγάλη χώρα, η Κίνα δεν μπορεί να μείνει αδρανής και μακριά από τα ζητήματα για το Αφγανιστάν (...) Εχει την ευθύνη και την υποχρέωση να συνεισφέρει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα (...) Αν δεν πάρει μέρος στις υποθέσεις για το Αφγανιστάν, δεν θα μπορέσει να καταξιωθεί ως μια υπεύθυνη μεγάλη δύναμη».

Καθόλου τυχαία, το Πεκίνο δίνει προτεραιότητα σε συμμαχίες όπως η «C+C5» (Κίνα και Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν).

Στις 12 Μάη ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι φιλοξένησε συνάντηση με τους 5 ομολόγους του, μετά την οποία κοινή ανακοίνωση ανέφερε ότι συμφωνήθηκε «η από κοινού συνεργασία για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας», με «κοινές προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνικής συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν, αναδεικνύοντας ότι οι 6 χώρες θα διαδραματίσουν έναν μεγαλύτερο ρόλο ως σύνολο». Μάλιστα, συμφώνησαν να καθιερώσουν «μηχανισμό τακτικών συναντήσεων, αναδεικνύοντας ότι αναγνωρίζουν ιδιαίτερα τη σημασία της ενότητας και του συντονισμού στην περιφέρεια».

Ξεχωριστό εργαλείο της Κίνας για να πρωταγωνιστήσει «στην ενότητα και τον συντονισμό» στην περιφέρεια, άλλωστε, αποτελούν οι «Δρόμοι του Μεταξιού», των οποίων η επέκταση και στο Αφγανιστάν συζητιέται ακόμα περισσότερο τον τελευταίο καιρό, με την έντονη «κινητοποίηση» και του Πακιστάν (με το οποίο η Κίνα ενισχύσει πολύπλευρα τη συνεργασία της).

Την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, παρευρέθηκε σε εγκαίνια έργων στο λιμάνι της Γκουαντάρ, προτρέποντας σε συνεννόηση «όλων των γειτονικών χωρών» για «να σωθεί το Αφγανιστάν από τον εμφύλιο». Τόνισε μάλιστα ότι «είμαστε σε επαφή με τις χώρες της περιοχής», όπως «και με τους Ταλιμπάν», για «μια πολιτική διευθέτηση στο Αφγανιστάν». Μερικές βδομάδες πριν, υποδεχόμενος τον Τατζίκο Πρόεδρο Εμ. Ραχμόν, ο Καν είχε επισημάνει τη σημασία που έχει «η ανάπτυξη των πολύ απαραίτητων εμπορικών και οικονομικών διασυνδέσεων με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας». Υπογράμμισε δε και τότε πόσο «σημαντικές είναι για το Αφγανιστάν η πολιτική διευθέτηση και η σταθερότητα όταν φύγουν οι Αμερικανοί και εγκαθιδρυθεί μια κυβέρνηση συναίνεσης, που θα εμποδίσει τη χώρα να κυλήσει στην αναρχία».

Σημειωτέον, η αναβάθμιση του λιμανιού στο Γκουαντάρ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στο πλαίσιο των «Δρόμων του Μεταξιού» και του «Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν» (CPEC), στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν, που εξαιτίας του μεγάλου του βάθους και της θέσης του στο σταυροδρόμι Αραβικής Θάλασσας και Ινδικού Ωκεανού εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε πολύ κρίσιμο ενεργειακό και ναυτιλιακό κόμβο.

Στις αρχές της βδομάδας ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, τόνισε πως «Κίνα και Πακιστάν καλωσορίζουν κάθε τρίτο μέρος που στηρίζει τους "Δρόμους του Μεταξιού" και τους CPEC», ενώ και στο εσωτερικό του Αφγανιστάν υπάρχουν παράγοντες που ξεχωρίζουν την προσφορά της Κίνας στην περιοχή. Μεταξύ αυτών και ο τέως Πρόεδρος της χώρας, Χ. Καρζάι, που σε πρόσφατη συνέντευξη μίλησε για την «καταστροφή» που αφήνει πίσω της η ΝΑΤΟική επέμβαση και την «αποτυχία των ΗΠΑ», εντοπίζοντας τον «πολύ σημαντικό ρόλο» που μπορεί να παίξει η Κίνα, «ένας πολύ εποικοδομητικός παίκτης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ