Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέο εργοδοτικό έγκλημα με δεκάδες νεκρούς

Τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη σε εργοστάσιο παρασκευής τροφίμων και ποτών της εταιρείας «Hashem Food and Beverage», στη βιομηχανική πόλη Ρουπγκάνι, κοντά στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Το 5ώροφο κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ωστόσο μια σειρά στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα στυγνό εργοδοτικό έγκλημα. Μαρτυρίες συγγενών εργαζομένων αναφέρουν ότι πολλοί σκοτώθηκαν επειδή οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες και δεν είχαν δυνατότητα διαφυγής. Ενδεικτικές είναι και οι καταγγελίες ότι στο εργοστάσιο απασχολούνταν ακόμα και παιδιά 11 χρονών. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να πηδήσουν από την οροφή για να διασωθούν. Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου συνελήφθη ως κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καταγγέλλει «τη νέα μαζική δολοφονία εργατών στο Μπαγκλαντές», τονίζοντας ότι πρόκειται για «μία ακόμη εργασιακή γαλέρα, από τις αμέτρητες που διατηρούν οι πολυεθνικές στη συγκεκριμένη χώρα, που κάθε χρόνο μετράνε νέους νεκρούς εργάτες σε παρόμοια εργοδοτικά εγκλήματα». Η Ομοσπονδία σημειώνει μάλιστα ότι «αυτή η κατάσταση φέρει και τη σφραγίδα της ΕΕ και της διείσδυσης των ευρωπαϊκών ομίλων με συμφωνίες προτιμήσεων που έχουν υπογράφει όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση της χώρας πήρε μάλιστα πρόσφατα και εύσημα από την ΕΕ ως επιτυχημένο παράδειγμα ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ