Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με εφόδιο την πολύτιμη πείρα από τις απεργιακές μάχες οργανώνουμε νέους αγώνες

Πλατιά σύσκεψη χτες για την οργάνωση της πάλης από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Καβάλα
Καβάλα
Τα συμπεράσματα από την πολύμηνη μάχη που δόθηκε ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, η πείρα που άντλησαν τα σωματεία από την οργάνωση της πάλης, αλλά και η οργάνωση της συνέχισης της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, προκειμένου να μείνουν στα χαρτιά τα βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν και το χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων της περιοχής. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες συσκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Νέες δυνατότητες για να μεγαλώσουν η οργάνωση, η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα

Στην εισήγησή του, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στη μάχη που δόθηκε μέσα σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, που έδειξε ότι «υπάρχουν δυνατότητες να μεγαλώσει η οργάνωση, η συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, να δυναμώσει η ικανότητά τους να κινητοποιούν δυνάμεις στην πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού μας. Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων θα εξαρτηθεί πάνω απ' όλα από το δικό μας σχέδιο που είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καταρχήν ως διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κι αντίστοιχα οι διοικήσεις σε κάθε Σωματείο, δυναμώνοντας την παρέμβαση για κάθε εργασιακό ή λαϊκό πρόβλημα, ξεχωρίζοντας ζητήματα - μέτωπα που πρέπει να ανοίξουμε σε κάθε κλάδο, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προετοιμασία και συγκεκριμένους στόχους σε όλες τις παραπάνω πλευρές».


Σε σχέση με τη δράση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων, επισήμανε πως «οι πρωτοβουλίες μας βοήθησαν στο να να ανοίξει πολύ έγκαιρα η αντιπαράθεση στα όσα έλεγε η κυβέρνηση, προσπαθώντας να μας πείσει πως η επιστροφή στον μεσαίωνα είναι πρόοδος και εκσυγχρονισμός. Το νομοσχέδιο καταδικάστηκε πλατιά στη συνείδηση των εργαζομένων. Η χυδαία προσπάθεια κατασυκοφάντησης του απεργιακού αγώνα βρήκε απέναντί της τη μεγάλη συμμετοχή των νέων εργαζομένων, που η κυβέρνηση και η εργοδοσία πίστευαν ότι είχαν στο χέρι, όταν θα πέρναγε εύκολα η προπαγάνδα τους περί "εκσυγχρονισμού" και "προόδου" για τα μέτρα που καταργούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία και τη λειτουργία των σωματείων. Στην ίδια κατεύθυνση ξεσκεπάστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το παραμύθι της λύσης μέσω κυβερνητικής αλλαγής, που ενώ είχε κηρύξει τη μητέρα των μαχών απέναντι στο νομοσχέδιο, βρέθηκε να ψηφίζει 57 άρθρα».

Μιλώντας για τις «νέες ανατροπές στην Ασφάλιση», σημείωσε πως «το γεγονός ότι μπαίνουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων δεν σημαίνει ότι θα μείνουν ανεπηρέαστοι οι υπόλοιποι, γιατί η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ισχύον σύστημα θα στερήσει από τα Επικουρικά Ταμεία τουλάχιστον 56 δισ. ευρώ, που θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό. Κανείς λοιπόν δεν πρόκειται να τη γλιτώσει από τις νέες ανατροπές. Γι' αυτό η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση, καθολική και ενιαία».

Λάρισα
Λάρισα
Ενώ, για τη συνέχεια της δράσης τόνισε πως «πρέπει να ετοιμαστεί ανά Σωματείο, κλάδο, χώρο σχέδιο που να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς με τις αντίστοιχες μορφές πάλης».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη τα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας των εργαζομένων και ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία.

Παρακαταθήκη η δράση πολλών σωματείων

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των σωματείων, στις οποίες μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση στους χώρους δουλειάς και ευθύνης του κάθε σωματείου, οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της πάλης το επόμενο διάστημα.

Οπως αναδείχθηκε από τις περισσότερες τοποθετήσεις, εκεί που η δράση των σωματείων αποκτά μεγαλύτερη σταθερότητα, όπως έγινε στο εργοτάξιο του Αρμού, ή στην «ALFA WOOD», σταθεροποιείται και ένας αριθμός εργατών που συμμετέχουν στις μάχες, που συσπειρώνονται στα σωματεία, αντιπαλεύοντας με καλύτερους όρους τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας.

Ταυτόχρονα, αρκετές τοποθετήσεις ανέδειξαν πως το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκαν διαθέσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και μεγάλα εργοστάσια, ότι ήταν πολύ περισσότεροι οι εργαζόμενοι που πήραν την απόφαση να δηλώσουν απεργοί, παρά τους εργοδοτικούς εκβιασμούς.

Τονίστηκε πως πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για να ζωντανέψει η λειτουργία των σωματείων, να μεγαλώσουν οι εστίες οργάνωσης κάθε μορφής μέσα στους χώρους δουλειάς.

Σε αυτήν τη βάση αποφασίστηκε να οργανωθούν περιοδείες, συσκέψεις το επόμενο διάστημα για να φτάσουν αυτά τα συμπεράσματα στους εργαζόμενους.

Στην Καβάλα

Κινητοποίηση ενημέρωσης για τις αλλαγές που προωθούνται στα σχολεία για την Τετάρτη 21 Ιούλη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, το απόγευμα της Τρίτης.

Τη σύσκεψη οργάνωσαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού και Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας.

Την εισήγηση έκανε ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, στην οποία ανέδειξε πλευρές από την πείρα των πρόσφατων απεργιακών μαχών και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την επικουρική Ασφάλιση. Σημείωσε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση, αφού ήδη εργοδότες στην Καβάλα επιχειρούν να «ανταλλάξουν» υπερωρίες με ρεπό, γεγονός που αποτράπηκε με παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.

Παρέμβαση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την Εκπαίδευση, σημειώνοντας πως ο αγώνας ενάντια σε αυτή την αντιδραστική μεταρρύθμιση είναι ζήτημα όλου του λαού, έκανε η εκλεγμένη δασκάλα στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Αργυρώ Κουτρουμπάνη.

Εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ τοποθετήθηκε ο Απόστολος Σοφιανός, δίνοντας στοιχεία για τις επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα με την περίπτωση της «ΑΣΠΙΣ», που εκατοντάδες ασφαλισμένοι «έμειναν στον άσο» κ.ο.κ.

Επίσης παρεμβάσεις έγιναν από εκλεγμένους στο Σωματείο Συνταξιούχων του Δημοσίου, από τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων, Αναγνώστη Καραμπατζάκη, ενώ μεταφέρθηκε εικόνα για την κατάσταση του νοσοκομείου, στο οποίο ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν μεγάλα προβλήματα να κλείσουν ραντεβού.

Η σύσκεψη κατέληξε με τα σωματεία να συμφωνούν σε οργάνωση παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς και προετοιμασίας της εργατικής απάντησης στην αντιλαϊκή επίθεση που είναι σε εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ