Σάββατο 17 Ιούλη 2021 - Κυριακή 18 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Αλληλεγγύη η απάντηση στις αυταρχικές ποινές σε στρατευμένους

Πολύμορφη συμπαράσταση στους οπλίτες που τιμωρήθηκαν επειδή χαιρέτισαν το Διήμερο της ΚΝΕ

Κύμα αλληλεγγύης στους νέους στρατευμένους που παίρνουν θέση απέναντι στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματός τους να εκφράζουν την πολιτική τους άποψη και για την καταδίκη κάθε προσπάθειας τρομοκράτησης, ήρθε σαν απάντηση στις πρόσφατες άδικες ποινές που επιβλήθηκαν σε στρατιώτες.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του 98ου Τάγματος Υγειονομικού Εθνοφυλακής προχώρησε στην τιμωρία οπλίτη γιατρού στη Λέσβο με 10 μέρες φυλακή, επειδή χαιρέτισε τους χιλιάδες νέους από όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ. Μάλιστα η διοίκησή του ανακοίνωσε τηλεφωνικά την ποινή ενώ ο στρατιώτης βρισκόταν σε άδεια, λέγοντάς του προκλητικά πως δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει την πολιτική του σκέψη και άποψη, καθώς αυτό δήθεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας...

Στη συνέχεια επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ημερών σε κληρωτό φαντάρο γιατί εξέφρασε, όπως δικαιούνταν, την αλληλεγγύη του στον συνάδελφό του οπλίτη γιατρό για την άδικη και αυταρχική τιμωρία του.

Την κίνηση αυταρχισμού καταδίκασε από την πρώτη στιγμή η ΚΝΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ ότι με αυτές τις μεθόδους «στην πράξη θέλουν τους νέους στρατευμένους όχι μόνο να αποδέχονται αλλά να γίνουν και χειροκροτητές της επικίνδυνης πολιτικής που με τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, με δεκάδες ασκήσεις - πρόβες πολέμου και επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Να συμφωνούν με τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών, της θάλασσας του Αιγαίου σε υγρό τάφο για χιλιάδες από αυτούς, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας».

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επεσήμανε σε δήλωσή της και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, καταδικάζοντας το γεγονός.

Επίσης, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του Κόμματος, αντισυνταγματάρχης ε.α., ο οποίος σημείωσε πως «η ποινή αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της βιαιότητας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ως μέσον επιβολής, προκειμένου να στραγγαλίσει κάθε φωνή που αρνείται να "συμπλεύσει" με την πολιτική της ΝΑΤΟποίησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την επικίνδυνη για τον λαό μας εμπλοκή τους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας, με την απροκάλυπτη πλέον μετατροπή τους σε έναν πολεμικό επιθετικό μοχλό, υπηρέτησης των αμερικανικών σχεδίων στον ανταγωνισμό τους κυρίως με Ρωσία και Κίνα.

Αυτό ακριβώς, μεταφορικά και κυριολεκτικά, σηματοδότησε η περήφανη στάση του στρατιώτη γιατρού που υπηρετεί τη θητεία του στην ακριτική Μυτιλήνη. Και είναι ακριβώς αυτό που τρόμαξε την κυβέρνηση, που εσπευσμένα και βίαια θέλησε να πατάξει. Είναι δε τέτοιο το μέγεθος της κυβερνητικής πρόθεσης επίδειξης ισχύος, που επέλεξε να ασκήσει σε έναν στρατιώτη, που ανενδοίαστα καταστρατήγησε ακόμη και τον κορυφαίο για εμάς τους στρατιωτικούς κανόνα, του απαράγραφου δικαιώματος σε απολογία κάθε ελεγχόμενου. Ο στρατιώτης γιατρός τιμωρήθηκε διά τηλεφώνου!».

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε και η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Την ίδια στιγμή, ένα κύμα αλληλεγγύης στους δύο οπλίτες εκφράστηκε και από νέους που υπηρετούν τη θητεία τους, οι οποίοι καταδίκασαν τα περιστατικά τρομοκράτησης και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους, με επιστολές τους στην ιστοσελίδα alt.gr.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων ζητά να παρθούν πίσω άμεσα οι ποινές, καθώς και να εκλείψουν στις Ενοπλες Δυνάμεις τα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα αυταρχικών και επικίνδυνων συμπεριφορών σε βάρος των κληρωτών φαντάρων, ναυτών και σμηνιτών, να προστατευτούν τα δικαιώματά τους και η ελεύθερη άσκηση αυτών.

Στο πλευρό των νέων στρατευμένων βρίσκονται τέλος μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Πάτρα οι οποίοι καταδικάζουν την τιμωρία των στρατιωτών, δηλώνοντας αλληλέγγυοι σε κάθε φαντάρο που εναντιώνεται στη μετατροπή της χώρας μας σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση και στην εμπλοκή της στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ