Σάββατο 17 Ιούλη 2021 - Κυριακή 18 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εντεινόμενη κινητικότητα από «διαμεσολαβητές» με σταθερό το έγκλημα της κατοχής

Εναν μήνα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ, που από την πρώτη στιγμή χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν και από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της έσπευσε να δώσει σαφή δείγματα για την αταλάντευτη συνέχιση του εγκλήματος κατά του παλαιστινιακού λαού, φαίνεται να αναπτύσσεται ξανά μια έντονη διπλωματική κινητικότητα γύρω από το Παλαιστινιακό.

Οι ΗΠΑ, που επί δεκαετίες στηρίζουν την κατοχή της Παλαιστίνης και την επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού, επιδιώκουν να «φρεσκάρουν» ξανά τον «διαμεσολαβητικό» τους ρόλο, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ «έτρεξε» την αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και μοναρχίες του Κόλπου και του αραβικού κόσμου, παρακάμπτοντας την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε από τις 12 Ιούλη σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές υποθέσεις, Χάντι Αμρ, για να εκτιμήσει καλύτερα το έδαφος, πραγματοποιώντας επαφές με στελέχη της κυβέρνησης του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς (στο φόντο και των πρόσφατων κινητοποιήσεων Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη μετά το θάνατο υπό κράτηση του Ν. Μπανάτ) καθώς και με αξιωματούχους της νέας ισραηλινής κυβέρνησης. Σημειώνεται εδώ πως κατά τις συναντήσεις που είχε αυτήν τη βδομάδα στις Βρυξέλλες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γ. Λαπίντ, επισήμανε τις «θεμελιώδεις διαφορές» μεταξύ των κομμάτων που συναπαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, ενώ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα για λύση δύο κρατών».

Ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για νέο παζάρι στο Παλαιστινιακό συμπεριλαμβάνει και την Ιορδανία, με τη σημασία που αυτή έχει για τα αμερικανο-ισραηλινά γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε προ δύο βδομάδων συνάντηση στο Αμμάν ανάμεσα στον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα Β', και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ν. Μπένετ, μετά τη συμφωνία για εξομάλυνση των διμερών τεταμένων σχέσεων και έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να χορηγήσει έως τον Δεκέμβρη 50 εκατ. κ.μ. νερού στην Ιορδανία. Τη Δευτέρα, εξάλλου, ο Ιορδανός βασιλιάς επισκέπτεται τις ΗΠΑ, όντας ο πρώτος Αραβας ηγέτης που θα συναντήσει τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Στην «εξίσωση» προστίθεται το πρόσφατο τριήμερο ταξίδι του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, στην Τουρκία, καθώς και η επακόλουθη 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου ομολόγου του, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ. Η Αγκυρα επιχειρεί να κατοχυρώσει ενισχυμένο «μεσολαβητικό» ρόλο, για να προωθήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης, «διαφημίζοντας» σε αυτό το πλαίσιο τις καλές σχέσεις που διατηρεί ταυτόχρονα με την Παλαιστινιακή Αρχή και την «Χαμάς» στη Γάζα. Οι ανακοινώσεις μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Χέρτζογκ, για τη «μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας σε πολλούς τομείς» μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ, η αναφορές του εκπροσώπου του ΑΚΡ για τη δυνατότητα για «αμοιβαία επωφελείς εξελίξεις», προστίθενται στη «μεγάλη εικόνα» της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας, στο προσκήνιο τίθεται και το σενάριο για μια συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοσταθμός ΚΑΝ προέβλεπαν πως αυτή μπορεί να συμβεί «σύντομα».


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ