Τρίτη 20 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σίγησε» μια μεγάλη φωνή

Τη θλίψη του για την απώλεια του Τόλη Βοσκόπουλου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Σίγησε» μια μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού. Ο Τόλης Βοσκόπουλος «έφυγε» χτες από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 81 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 15.00 στο Α' Νεκροταφείο, τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη.

Γεννήθηκε στις 26/7/1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Ηταν το τελευταίο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων. Από μικρός βοηθούσε τον πατέρα του στο μανάβικο που διατηρούσε, όμως δεν τον χωρούσε αυτή η δουλειά. «Από κάτι μπουλούκια που ερχόντουσαν στην Κοκκινιά, με τον Ζαζά, τον Κοκοβιό και άλλους, είχα ξελογιαστεί κι ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Γύρω στα 15 δεν άντεξα και του το είπα. Περίμενα πως θα με σφάξει. Θεατρίνος ο γιος του λαχαναγορίτη; Και τότε μου λέει: "Πάμε". Και χωρίς να ξέρω για πού τραβάμε, με πηγαίνει στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη, που είχε και θεατρικό τμήμα... Στην επιστροφή, μου λέει: "Για να μη μου παραπονεθείς καμιά φορά ότι ήθελες αυτό να γίνεις κι εγώ σε εμπόδισα"», είχε αναφέρει ο Τ. Βοσκόπουλος.

Και από τότε ξεκινά μια λαμπρή διαδρομή που κράτησε πάνω από 60 χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών, σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Το τραγούδι που τον καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα ήταν η «Αγωνία» του Γ. Ζαμπέτα, το 1968, που γρήγορα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις.

Ο Τ. Βοσκόπουλος ως ερμηνευτής, ως συνθέτης και ως ηθοποιός συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως τους Μίμη Πλέσσα, Ακη Πάνου, Μάριο Τόκα, Γιάννη Πάριο, Γιώργο Κατσαρό, Κώστα Βίρβο, Βασίλη Αυλωνίτη, Ρένα Βλαχοπούλου, Γεωργία Βασιλειάδου, Κώστα Χατζηχρήστο, Ζωή Λάσκαρη, Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτο Διονυσίου, Γιάννη Βογιατζή κ.ά.

Οι δίσκοι του γίνονταν χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ στις ζωντανές εμφανίσεις του επικρατούσε κάθε φορά το αδιαχώρητο.

Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Αντζελα Γκερέκου και είχαν μια κόρη.

Αφησε το δικό του «ανεπανάληπτο ίχνος»

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου ερμηνευτή του λαϊκού πενταγράμμου Τόλη Βοσκόπουλου.

Γεννημένος στις 26 Ιουλίου 1940 στην Κοκκινιά, ο Τόλης Βοσκόπουλος άφησε με την παρουσία του και τις χαρακτηριστικές ερμηνείες του, αρχικά στον κινηματογράφο και από το 1968 και μετά στο τραγούδι, το δικό του "ανεπανάληπτο" ίχνος.

Συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες, ερμήνευσε αξέχαστες επιτυχίες και κέρδισε τη λατρεία του κόσμου, τον οποίο πάντα σεβόταν, όπως όλοι οι αυθεντικοί λαϊκοί καλλιτέχνες.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Τόλη Βοσκόπουλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ